38 полицаи са ранени при снощните безредици в Скопие

38 са ранените служители на реда след снощните безредици в македонската столица. Това съобщи днес на пресконференция в македонското МВР вътрешният министър на страната Гордана Янкуловска, цитирана от alsat.mk. Заради участието им в сблъсъците с полицията са задържани 30 демонстранти, между които има и двама непълнолетни, посочи още тя.

Припомняме, че снощи близо 2000 протестиращи влязоха в сблъсъци с македонската полиция пред сградата на правителството в македонската столица, искайки оставката на премиера Никола Груевски, който е замесен в скандал с подслушване, предаде Ройтерс.

Демонстрантите запалиха контейнери за боклук и замеряха с камъни полицията, охраняваща сградата. Най-малко 10 полицаи са били ранени по време на двучасовия протест, твърди вътрешният министър Гордана Янкуловска. Поне 19 са рани, включително и 15 полицаи, твърди тази сутрин АФП.

Груевски е замесен в конфликт с опозиционния лидер от социалдемократите Зоран Заев.

През последните няколко месеца Заев публикува записи от подслушвани телефонни разговори, за които твърди, че са водени от Груевски и висши чиновници. В тях те обсъждат назначаването на членове на управляващата партия на държавни длъжности, избора на съдии и манипулиране на изборите. Премиерът отхвърля обвиненията и отрича истинността на записите, като ги определя като заговор на чуждестранни шпиони.

Във вторник Заев публикува нови аудио записи и обвини Груевски и неговия вътрешен министър в опит да прикрият смъртта на 22-годишният Мартин Нешковски, пребит до смърт от полицай по време на празненствата след изборите през 2011 г. Полицаят по-късно е бил осъден на 14 години затвор за убийството.

Утрински весник: Полицията употреби сълзотворен газ

Според ”Утрински весник” полицията е употребила сълзотворен газ и водни снаряди за разбиване на тълпата. Протестиращите искаха оставка на и вътрешния министър Гордана Янкуловска и на премиера Никола Груевски заради укриване на виновните за смъртта на Мартин Нешковски.

Студенти: Спецчасти нахлуха в библиотека

Спецчасти са нахлули в читалнята на библиотека "Братя Миладинови" снощи и са преследвали там протестиращи. Това съобщи студентска организация на своята страница във "Фейсбук, цитирана от сайта "Плус Инфо".

"Общността на социалните мрежи споделя чудовищните и за съжаление верни твърдения, че снощи спецчасти са влезли в читалнята "Братя Миладинови" докато са преследвали протестиращи", се казва в съобщението.

От организацията допълват още, че студентите са били преследвани, бутани и заплашвани. В съобщението се казва също, че към момента ситуацията в библиотеката е спокойна.

Вечер: Социалдемократите злоупотребиха със смъртта на Нешковски

Македонският вестник ”Вечер” коментира, че социалдемократите са злоупотребили със смъртта на Мартин Нешковски. Противно на твърденията им случаят не е потулен, посочва изданието.

Прес 24: Започна реализиране на черен сценарий за дестабилизация

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) започна с реализирането на черния сценарий за дестабилизиране на Македония, коментира проправителственото издание Прес 24. Според изданието вандали от СДСМ и фондацията Сорос са нападнали полицията пред сградата на правителството. Прес 24 изтъква още, че медии твърдели, че полицай е напуснал поста и се е присъединил към протестиращите. Това било лъжа, тъй като той е отишъл да занесе пратка и след това се е върнал. За срама да бъде още по-голям лидерът на СДСМ Зоран Заев е благодарил на полицая за смелостта която проявил. В обществеността няма дилеми защо вчерашния протест на СДСМ е дълго плануван, тъй като интересите на чуждестранните служи трябва да създаде дестабилизация на Македония, коментира изданието.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини