Спешната помощ ще покрива 850 диагнози

След като здравният министър д-р Петър Москов реши да раздели болните в три пакета - спешен, основен и допълнителен, работни групи се заеха да мислят как да разпределят диагнози и как пациентите да бъдат лекувани. Медиците и експертите вече са готови с определянето на спешния пакет, научи „Преса“. В него са включени над 850 състояния като инфаркт, инсулт, всички видове ухапвания от животни и отравяния, кома, дихателна недостатъчност, белодробна емболия, травми, някои хирургични интервенции като инфаркт на червата или остра жлъчка, бъбречни кризи, усложнено раждане и др., за които болните няма да чакат и да плащат нищо, независимо дали са осигурени или не.

До юни трябва да е ясно кои заболявания ще влязат във втория, основен пакет, поеман изцяло от касата, и колко пари ще са необходими за неговото обезпечаване, заяви вчера министър Москов.

Реформата в спешната помощ предвижда да се създадат специализирани центрове в големите болници. В тях ще работят най-добрите медици в съответната област, а пациентите ще бъдат лекувани с най-модерна апаратура. Това всъщност е осъвременен вариант на концепцията за 11 малки „Пироговчета“, предложена от предишния министър д-р Таня Андреева. Сега те са наречени центрове - травматичен, токсикологичен, по изгаряния, кардиохирургичен, неврохирургичен и мозъчно-съдов. Според състоянието на пациента линейката ще го откарва в най-близкия такъв център.

Всяка болница може да разкрие спешен комплекс, стига да отговоря на определени условия. Например за да има право да поема спешните травми, лечебното заведение ще трябва да разполага с модерна образна диагностика, обучени травматолози, ортопеди и хирурзи, да е оценено с най-високото трето ниво на компетентност в съответната специалност, да има на разположение достатъчен брой екипи, които да осигурят 24-часов прием, и т.н.

В София ще има поне шест такива центъра, като в едно лечебно заведение може да бъде изграден повече от един. В страната модерните отделения ще са в областните болници.

 Медици: Хората ще получат качество

 „Спешният пакет и реформата ще гарантират, че хората ще получат навременна, качествена и равнопоставена медицинска помощ“, коментира за „Преса“ проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“ и национален консултант по спешна медицина.

„Много е важно да се знае за какво ще се вика Бърза помощ, защото в момента линейки са разкарвани за пъпки и температура“, заяви директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Според него разделянето на основен и допълнителен пакет е стъпка в правилната посока.

Директорът на университетската болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов също подкрепи разделянето на пакетите.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини