Американски военни самолети влязоха в Непал (видео)

Очаква се от днес самолети на американската армия да започнат да превозват спасители и хуманитарни товари за отдалечените райони на Непал.
Там помощта се очаква с нетърпение девет дни след опустошителното земетресение, взело над 7250 жертви в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Военнотранспортен самолет Ц-17 на ВВС на САЩ и четири самолета с вертикално излитане и кацане "Оспри" пристигнаха снощи в Непал за подсилване на спасителните екипи. 

"Присъствието им веднага ще се усети. Имаме издирвателно-спасителни екипи, които чакат да заминат за отдалечените райони, имаме хуманитарни материали, по-специално сглобяеми жилища", заяви американският бригаден генерал Пол Кенеди, който подчерта, че най-спешна е нуждата именно от сглобяеми жилища

Ген. Кенеди съобщи по-рано, че контингентът включва 100 войници. 

Непалски представител съобщи, че американските летателни апарати освен това ще евакуират пострадали от най-засегнатите отдалечени зони. 

Непал прикани чуждестранните спасители да се завърнат в страните си или да отидат в селските райони и заяви, че по-голямата част от спасителните дейности е приключила и каквото остава, може да се извършва от местните спасители, предаде Асошиейтед прес. 

Министърът на информацията Минендра Риджал заяви, че повечето спасителни дейности в столицата Катманду и околните райони са завършили и вече няма нужда от чуждестранни експерти. 

След земетресението от 25 април 4050 спасители от 34 страни пристигнаха в Непал да помагат за издирването на оцелели, да оказват първа помощ на пострадали, да разпределят храна и други продукти. 

Полицията и доброволци в Непал са открили телата на близо 100 човека – местни жители и туристи, които са били на планински туризъм в село, покрито от лавина, след земетресението, предаде междувременно Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
Телата са били извадено под снега и леда през събота и неделя в селището Лангтанг, което се намира на 50 километра северно от столицата Катманду. 
Цялото село, в което има и 55 къщи за гости, е било пометено от лавината. 
За сега известно, че сред загиналите има 7 чужденци, към момента е известна самоличността само на двама от тях.

До момента по официални данни земетресението от 25 април е взело в Непал най-малко 7276 жертви, а 14 267 са ранени. Отделно над 100 души са загинали в Индия и Китай. 
Сред загиналите има 57 чужденци, а 109 продължават да са в неизвестност, включително 12 руснаци и девет американци. 

Днес стотици души посетиха будистки храмове и манастири в пострадалия от земетресението Катманду, за да отбележат рождения ден на Буда и да се помолят за страната. 

Фестивалът Буда Пурнима отбелязва трите основни събития в живота на Буда: раждането му, просветлението му и достигането му на състояние на нирвана, което освобождава вярващите от кръговрата на смъртта и прераждането.

"Задръстване" с ... майонеза

Критики предизвика бавенето и задръстването с помощи на летището в Катманду заради митнически проверки. Представителят на ООН Джейми Макголдрик призова правителтвото да смекчи нормалните си митнически ограничения, за да се справи с нарастващия поток от помощи от чужбина.

Правителството обаче се оплака, че е получило ненужни доставки като риба тон и майонеза и настоява митничарите да проверяват всички доставки. В петък бяха отменени митата върху брезентовите навеси и палатки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини