Съдът остави в ареста акушерката Емилия Ковачева

Акушерката Емилия Ковачева поиска от Софийския апелативен съд да промени мярката й за неотклонение и да я пусне на свобода. Съдиите обаче я оставиха в ареста.
Магистратите взеха решението с мотив, че Ковачева може да извърши ново престъпление. Втората инстанция не се съгласи с виждането на градския съд, че обвинението срещу нея трябва да бъде преквалифицирано от опит за убийство в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда. 

Според съдия Николай Джурковски разследването до момента е представило достатъчно доказателства, че нападението над новородената Никол е извършено с пряк умисъл за убийство

Той заяви, че обвиняемата Емилия Ковачева е с висока степен на обществена опасност, ето защо най-адекватната мярка за неотклонение в случая е "задържане под стража". 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Моля да бъда освободена, наистина не съм виновна", бяха единствените думи на 40-годишната акушерка пред съда, цитирани от Дарик радио и bTV.

Адвокатът й Владислав Янев също поиска от Апелативния съд да промени в по-лека мярката й за задържане, за да може тя да се грижи за възрастните си родители и двете си дъщери. 

Според защитника видеозаписите от неонатологичното отделение на болница "Софиямед" не доказвали, че акушерката е искала да убие 4-дневната Никол, а обвинението се базирало само на тях. По думите му записите били иззети неправомерно, освен това изтекли и в медии.

На 17 срещу 18 април през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише, както и души бебето, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят е записан от видеокамерите в неонатологията, а акушерката бе обвинена в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

По повод на двете писмени обяснения, дадени в Първо районно управление от Ковачева, в които тя казва, че е удряла детето, защото то е плачело и я е дразнело, защитникът й обясни, че те са били направени след задържането й в дома й в Самоков, без да присъства адвокат, съобщи "24 часа". 

Прокурорът Димитър Арабаджиев подчерта, че все още не е ясно защо една нормална до този момент жена и майка е посегнала на бебето. Известни предположения можело да се направят и от разговорите й с психиатрите, пред които Ковачева казала, че била раздразнена и от това, че не можела да успокои плачещото бебе, и от 24-часовото дежурство.

Вчера от болница "Токуда", където се лекува малкото момиченце, съобщиха, че то се възстановява добре, състоянието му е стабилно и няма да има трайни увреждания.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини