Жертвите на труса в Непал вечe надхвърлят 800

Броят на жертвите на тежкото земетресение, което удари Непал по-рано днес непрекъснато расте и по информация на световните агенции, базирана на данни от местните власти, вече надхвърля 800 души. До момента няма информация за пострадали българи.

Трусът, който според сеизмолозите е най-силният в Непал от 81 години насам, беше с магнитуд от 7.9 по Рихтер и на едва 2 км под земната повърхност. Той беше последван от серия вторични земетресения, някои от които са били от 6.6 степен. Беше усетен силно също в Индия и Бангладеш и предизвика силна лавина в района на Еверест, затискайки базовия лагер на алпинистите, които са в най-активния сезон за изкачване на върха.

Агенциите "Ройтерс" и "Франс прес" съобщават за 876 жертви, като се позовават на най-новите данни на непалската полиция. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от земетресението. Най-малко половината от загиналите са в долината около столицата Катманду. В Индия до момента има потвърдени 43 смъртни случая и един в Бангладеш.

По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, до момента няма данни за пострадали български граждани, се казва в съобщение на Външно министерство, разпространено в ранния следобед. В него се уточнява, че почетният консул на България в Непар – Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти.

Поне 8 са жертвите на отключената от земетресението лавина, която затисна базовия лагер на алпинистите, опитващи се да изкачат Еверест. "Броят на загиналите може да включва чужденци и шерпи", коментира Гуанендра Шреща от министерството на туризма.

Непалската асоциация на алинистите обяви, че около 700 катерачи се намират в региона, а около 300 са били в базовия лагер.

Поне три групи от български алпинисти в момента са на трекинг в Хималаите, но не са в близост до инцидента. Със сигурност няма българи в близост до засегнатите региони, каза за "Дневник" Петър Атанасов от сайта за алпинизъм climbingguidebg.com.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА.

На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини