Мощен трус в Непал, стотици жертви и разрушения в три държави (видео)

 
Силно земетресение с магнитуд 7,9 разтърси тази сутрин Непал и части от Северна Индия. Епицентърът е бил само на 2 км дълбочина.
Жертвите на земетресението в Непал са вече 688, съобщи правителствен представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Най-малко 20 души загинаха, а десетки бяха ранени в Индия след силното земетресение в съседен Непал, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.

Интернет няма, телефонните връзки са прекъснати в столицата.

"Броят на жертвите може да се увеличи и да включва както шерпи, така и чужденци", каза представителят на министерството Гянендра Шреста.

Историческа кула, построена през 19 век, рухна в непалската столица Катманду след мощното земетресение днес. Дузина тела са извадени от развалините, предаде Франс прес.

Полицията отцепи района. Не е ясно колко души са затрупани. Иима опасения , че са поне 50. Не се знае колко точно хора е имало вътре.

Кулата Дхарара, построена през 1832 година, е историческа и туристическа забележителност, отворена е за посетители от поне 10 години и има балкон за наблюдение на осмия етаж.

Ранени със счупени крайници постъпват в централната болница в непалската столица, предаде Асошиейтед прес. Има рухнали стени и цели къщи, над града се вижда прах от развалините.

Старият град на Катманду е гъсто населен, с тесни улички и къщички буквално една над друга.

Националното радио моли хората да запазят спокойствие и да стоят на улицата зарадиопасност от нови трусове.

Американският сеизмологичен институт коригира първоначалните си данни за първия трус.

Той е бил с магнитуд 7,9, с епицентър само на 2 км дълбочина, източно от град Покхара в Непал, на около 80 км северозападно от столицата Катманду, предаде Ройтерс.

Непал преживя най-тежкото си земетресение през 1934 година, с магнитуд 8,0, което почти унищожи Катманду, Бхактапур и Патан, припомня АП. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини