Скандал в парламента заради арменския геноцид

Депутатите се скараха заради арменския геноцид. "Атака" обвини турската държава, че е оказала натиск върху управляващите парламентът да не разгледа този въпрос.
Вчера Народното събрание прие предложението на "Атака"в петък като първа точка от дневния ред да бъде обсъдено България да признае избиването на 1,5 млн. арменци в Османската империя през 1915 г. 

Днес в пленарната зала обаче изненадващо по искане на Реформаторския блок и ГЕРБ две други точки бяха преместени като първа и втора за утрешното заседание. Като се има предвид, че в 11 часа в петък трябва да започне  парламентарният контрол, е възможно въпросът изобщо да отпадне, тъй като заседанието ще трае само два часа. 

Румен Христов от РБ предложи първа точка в дневния ред за утре да стане разглеждане на закона за земеделските земи, а след него Менда Стоянова от ГЕРБ предложи точка 2 да станат промените в закона за финансовите инструменти. 

Проф. Станислав Станилов от "Атака" обвини управляващите, че действията им са скандални. 

"И друг път се е случвало по подобни проблеми управляващите да се отмятат от думата си и от гласуванията си. Не знам кой на кого се е обаждал по телефона и откъде, за да се принизи този акт. Искам да ви кажа, че това е страхотен позор", обяви от трибуната депутатът. 

Колегата му Десислав Чуколов пък заяви, че по тяхна информация вчера от турското посолоство са използвали всичките си лостове чрез депутати от ДПС за влияние тази точка "да бъде натикана в ъгъла". 

По думите му от ДПС са оказали натиск върху председателя на Народното събрание Цецка Цачева, тъй като вчера забелязали депутати от движението да влизат и излизат от кабинета й. 

Чуколов подчерта, че партията му от 2006 г. предлага българският парламент да признае арменския геноцид и досега 8 пъти това е било отхвърляно с гласовете и на БСП, и на ГЕРБ, и на ДПС. 

"Днес за девети път беше отхвърлено искането ти с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БЗЦ, АБВ и двама независими . Обвинявам тези партии, че са слуги на чужда държава, това е търско-български парламент и не взима суверенни решения", заяви Чуколов. 

По думите му предложението им е в унисон с решение на Европейския парламент, на френския и руския парламенти. Днес и в австрийския парламент беше такава декларация, а утре в германския Бундестаг ще се обсъжда.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев коментира, че не бягат от подписването на декларация за турския геноцид и той лично ще участва в дебата, които ще се проведе. 

Междувременно турският град Одрин скъса отношения с Хасково, където общинските съветници кръстиха местния парк "Арменци".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини