В германските железници започва серия от големи стачки

Профсъюзът на локомотивните машинисти в Германия обяви, че започва серия от стачки, които ще продължат няколко дни и ще прекъснат трафика както за пътници, така и за товари.

Протестът на GDL започва във вторник в 15 часа със спиране на товарните влакове за срок от 66 часа.

След това в 2 часа в полунощ срещу сряда ще спрат и влаковете на "Дойче бан" за пътници. Те няма да се движат в продължение на 43 часа.

Поредицата от стачки ще засегне милиони хора, които всеки ден пътуват с влакове в Германия. Загуби ще понесе и зависимият от превозите с вагони бизнес като производителите на автомобили, стомана и химическите предприятия. 

Близо една пета от товарите в страната се пренасят с влакове. Икономисти изчисляват, че стачка с продължителност над 3 дни може да нанася щети по 100 милиона евро на ден, в случай че заради недоставени навреме компоненти започнат да спират поточни линии.

Синдикатът на машинистите иска 5% увеличение на заплатите, 1 час по-къса работна седмица, както и право да преговаря от името на целия персонал по влаковете. Преговорите с ръководството на компанията и транспортния министър Александер Добринт бяха близо до успех, когато миналата седмица лидерът на профсъюза Клаус Веселски обяви, че те са провалени и скоро ще бъдат съобщени дните за стачки.

"Дойче бан" изразява готовност да продължи разговорите, но също така е в сложна позиция, понеже преговаря за промяна на тарифите с EVG - друг синдикат на железничарите, и се опитва да постигне резултат, балансиращ интересите на членовете на двата профсъюза.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини