Започва обсъждането на смъртната присъда на атентатора от Бостън

Днес започва следващата фаза от делото на атентатора от Бостън Джохар Царнаев, съобщава "Ройтерс". Прокуратурата ще поиска смъртна присъда за нападението от 2013 г.

За разлика от предишната фаза на делото, в което адвокатите на чеченеца не оспориха вината му по обвиненията в убийство на трима души и раняване на други 264, през следващите четири седмици ще опитата да убедят съда, че Царнаев не заслужава смъртна присъда.

Въпросът дали атентаторът трябва да бъде убит е една от най-горещите теми в Бостън. Според допитвания 49% от жителите на щата предпочитат доживотна присъда, а и членове на семействата на жертвите се изказаха против екзекутирането му.

Материали, открити в компютрите на Царнаев сочат, че извършеният от него терористичен акт е бил продиктуван от желание за отмъщение заради водените от САЩ военни кампании в мюсюлмански държави, и съответно прокуратурата твърди, че той е искал да "накаже Америка" с нападение, в което личи пълна липса на уважение към човешкия живот.

Адвокатите на чеченеца от своя страна опитват да го представят като заблуден младеж, попаднал под влиянието на 26-годишният си брат Тамерлан, който бива убит в престрелка с полицията след атентата.

Нито прокуратурата, нито адвокатите все още не са обявили кого ще привлекат за свидетел. Най-вероятно обвинението ще изправи пред скамейката близки и познати на жертвите и полицая, убит от Тамерлан Царнаев в престрелката. Адвокатите най-вероятно ще навлязат по-дълбоко във връзката между двамата братя, преселили се в САЩ когато Джохар Царнаев е бил на 8 години. Двете му сестри Бела и Алина, както и вдовицата на Тамерлан продължават да живеят в САЩ. Те са посещавали Джохар в затвора, но не са присъствали на делото досега.

В полза на Царанев може да се окаже, че много малко хора биват арестувани по федерални обвинения. Едва трима от 74 души, осъдени на смърт след възстановяването на смъртната присъда за федерални престъпления от 1988 г. насам са били екзекутирани – атентаторът от Оклахома Тимъти Маквей, наркотрафикантът Хуан Раул Гарса и военният Луис Джоунс, осъден за изнасилване и убийство.

Маквей също е осъден по обвинения в тероризъм, но други, осъдени за политически мотивирано насилие са били осъждани на доживотен затвор без право на помилване.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини