Опасна синтетична дрога побърква младежи

Опиатите все повече биват измествани от синтетичната дрога. До този извод са стигнали русенските психиатри, съобщава БНТ. Канабисът, примесен с психоактивни вещества, под формата на чай или билкова тамян бил станал особено популярен. Реакциите вследствие на употребата му обаче са непредвидими.

Статистиката сочи, че 70-80 % от тийнейджърите са пробвали марихуана. Близо 40 % от младежите пък употребяват поне три пъти седмично. Специалистите намират тази тенденция за особено опасна.

След употреба на синтетична марихуана само от началото на годината в русенското отделение за лечение на зависимости са имали 5-6 случая на остри психози. Младежите са били агресивни и затова се е наложило да ги водят с полиция в Центъра за психично здраве.

Завеждащият отделението за лечение на зависимости д-р Станислав Иванов обяснява, че синтетичните дроги водят до страшни поведенчески и емоционални разстройства, агресия, психоза, наподобяваща шизофринно разстройство.

Между 20 и 40 дни обикновено продължава стационарното лечение. Последствията за организма обаче може да са много сериозни.

Лечението е медикаментозно, но специалистите са категорични, че не по-малко важна е психологическата подкрепа на семейството и приятелите.

Между 5 и 10 лева струва синтетичната дрога и се намирала много лесно, по данни на пациентите. Специалистите предупреждават, че нито продавачът, нито купувачът знаят какво съдържа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини