Ченалова "захапа" Цацаров, прокуратурата заставала срещу съда

Прокуратурата застава срещу българския съд. Това заяви в предаването „На светло" по Нова телевизия съдия Румяна Ченалова.

Коментарът й дойде след изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че прокуратурата щяла да продължи да работи по същия начин, както по делото срещу съдийката от СГС. Обвинител номер едно даде добра оценка на прокурорите, работили по делото й.

Румяна Ченалова изтъкна, че съдът не е доволен от работата на обвинението и даде за пример постановлението на СГС при разглеждане на  мярката й за неотклонение. Тя недоумява защо е нарочена за „гнилата ябълка" на съдебната ни система. Опитвам се да намеря отговорите, подчерта Румяна Ченалова.

Съдийката не може да направи връзка между делото "Октопод" и ареста й, но припомни, че веднага след разпределянето на делото на нея, е образувана преписка срещу нея в Македония. Делото впоследствие там е прекратено. Тази преписка бе повод за искане делото „Октопод" да бъде дадено на друг съдия, обясни още Румяна Ченалова.

Отстраниха ме заради това, че два протокола по делото "Октопод" не са били присъединени по делото в срок, обясни още тя съдебните си неволи.

Идва и дисциплинарката срещу нея и скандала „Белведере".

Срещу мен се извършват действия, които са незаконосъобразни, категорична е Ченалова.

Според нея далеч от дипломатичния тон били коментарите на френския посланик у нас по неин адрес. Не можеш да обвиниш българската съдебна система, че извършва престъпление, отчете Румяна Ченалова по повод поведението на френския дипломат. Проблемът не е, че той го каза, а че нямаше кой да реагира, недоволна е тя. Висшият съдебен съвет (ВСС) не реагирал, по думите й, на атаката срещу нея от страна на посланика.

Съвсем по друг начин реагирал ВСС обаче, както коментира тя, когато премиерът коментирал акция „Червеи".

В ареста видях хора, които за разлика от много магистрати са запазили своето достойнство, споделя съдия Ченалова впечатленията си престоя в следствения арест.  Тя останаласилно впечатлена от служителите в следствието, които се отнасяли уважително към задържаните, въпреки че работели в мизерни условия на труд.

Не съм спряла да се боря, за да мога по някакъв начин да докажа своята правота, коментира Румяна Ченалова.

Тя информирала ВСС, главния прокурор и ЕК за своите действия.

Тя е категорична, че не е вземала подкуп от фирмата, в която работи бившият шеф на ДАНС Петко Сертов по дело срещу НЕК и няма такова обвинение срещу нея.  За подобни твърдения има само един свидетел. Разпитан само един човек и никой друг, изненадана е съдия Ченалова.

Недопустимо е на базата на твърдения на един човек да се хвърли такава кал срещу един съдия, категорична е тя. Не познавам Ангел Божинов, посочи съдийката и бе категорична, че не е била на яхта с бизнесмена. Тя настоя всички обстоятелства да се изяснят. Вероятно съм навредила на някого, така Румяна Ченалова си обяснява съдебните атаки срещу нея.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини