Турция отхвърли резолюцията на ЕП за арменския геноцид

Германският евродепутат Елмар Брок: Собственият ми народ е извършил геноциди, признаването им е морално задължение
Европейският парламент призова Турция да признае арменския геноцид. В отговор Анкара реагира остро, а Ереван приветства резолюцията.
Приетата от Европейския парламент резолюция, призоваваща Турция да признае арменския геноцид, противоречи на историята и на принципите на правото, заяви турският министър за Европейския съюз Волкан Бозгър, цитиран от ТАСС и БТА. 

"Турция излезе с призив да се създаде съвместна (с Армения) историческа комисия за научно изследване на събитията от 1915 година. През 2009 г. с арменската страна бяха подписани съответните протоколи, които след това бяха изтеглени от дневния ред на парламента на Армения. Европарламентът използва думата "геноцид" като правно понятие, въпреки че никой съд не е приемал решение събитията от 1915 г. да бъдат квалифицирани като геноцид", каза Бозгър. 

Армения приветства приетата от ЕП резолюция, посветена на стогодишнината от арменския геноцид в Османската империя, се посочва в изявление на арменския външен министър Едуард Налбандян, цитирано от ТАСС. 

"С приемането на тази резолюция ЕП още веднъж потвърждава, че е отдаден на това да защитава правата на човека и общочовешките ценности", допълни той.

"Собственият ми народ е извършил геноциди", заяви германският евродепутат Елмар Брок от дясната Европейска народна партия и добави, че признаването на такива престъпления е морално задължение, цитира го Франс прес и БТА.

"Която и дума да се използва, не може да се отрича тази ужасяваща действителност", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, подчертавайки "разликите във възгледите" между Армения и Турция, която е кандидат за членство в ЕС.

Европейската комисия отказва да говори за "геноцид", защото този термин не се използва от всичките 28 страни членки на ЕС, отбелязва Франс прес. Европейският парламент определя тези кланета като геноцид от 1987 г.

В неделя папа Франциск също призна геноцида  което предизвика гнева на Анкара и приветствията на европейските депутати.

Според Ереван при операции на системно елиминиране са били избити 1,5 милион арменци. Турция признава смъртта на около 500 000 души при депортирания, жертви на въоръжени групи или на глада.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини