МФ: Пенсии и заплати ще растат с малко

Минималната работна заплата ще расте плавно, като до 2017 г. трябва да стигне 460 лв. През 2018 г. няма да има повишение. През юли тази година тя ще е 380 лв.
Това става ясно от проекта за средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г., публикуван на сайта на финансовото министерство.

Разходите за пенсии ще растат с 200 млн. лв. на година. Икономическият ръст ще е 1.4% през 2015 и 1.7% през 2016 г. Бюджетният дефицит ще се свива с 0.5% на година.

Всяка година пенсиите ще растат минимално по т.нар. "швейцарско правило", като през 2018 г. ръстът им ще е с 3% от юли. 

До 2018 г. няма да бъде променян размерът на максималната пенсия - 910 лева, съответно и на максималния осигурителен праг - 2600 лева.

Прогнозите на финансовото министерство са по-оптимистични от тези на Европейската комисия. Експертите от министерството на Владислав Горанов очакват тази година средногодишната инфлация да е отрицателна, но от 2016 г. да започне плавно покачване.

Също така се предвижда стабилизиране на пазара на труда, а догодина нивото на безработицата да бъде 10,2 на сто.

Ниските данъци се считат като стимул за икономическата активност в страната ни. 

Освен очакваното увеличение на акцизните ставки при тютюна, което идва от европейските ангажименти на страната ни и ще започне плавно от догодина, не се очаква промяна на ставки.

Предвиждат се редица мерки за подобряване на събираемостта на приходите, но в средносрочната бюджетна прогноза анонсираното сливане на НАП и Митниците не е посочено. Конкретно не са посочени и промените в пенсионната реформа, по които все още се работи.

От министерството коментират, че средносрочната прогноза за периода от догодина до 2018 г. се разработва въз основа на стратегията за преодоляване на икономическите дисбаланси. През февруари от Брюксел започнаха процедура срещу страната ни именно заради дисбалансите.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини