"По-голямото желязо" властвало по пътищата у нас, мотористите са мразени

Информационна система трябва да подава информация към Пътна полиция за хора с психични заболявания. Това предложи председателят на Съюза по авто-мото подготовка в България Йонко Иванов по повод клипа, който възмути аудиторията в интернет през последните дни.В клипа ясно се вижда как шофьор на лек автомобил се опитва да удари моторист.

Все още обаче не се потвъждава информациятаче действията му са били продиктувани от психично заболяване. Директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветислава Гълъбова уточни, че садлъжни да спазват лекарската тайна.

Тя изостри вниманието към друг важен проблем, а именно -липсата на регистър на психично болните, които са се лекували в психоболниците. В момента, ако човекът е оповестил, че е имал проблем и е лекуван, той бива изпращан пред специализирана комисия в Транспортна болница. Психиатри го преглеждат и преценяват дали може да управлява автомобил. Всичко това обаче става единствено на добра воля от негова страна.

"Не изключваме вероятността този човек да има това поведение под въздействие на наркотици", коментира Гълъбова. По думите й, през последните години има ръст на психозите, отключени от употреба на наркотици.

Това момче явно има проблеми, но не прави правилото, смята Ивайло Караньотов, който също управлява мотори и има своята позиция по проблема. 
Според него в България има омраза към мотористаТова негативно отношение е от 70-те години, когато мотористите са наричани рокери.

"Мотористите обичат природата, въздуха, независимостта и в случая градското каране е изключително практично", коментира Караньотов. Той акцентира наявлението "мощта на голямото желязо", т.е  който е с по-голямо превозно средство, той властва на пътя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини