Борисов се среща в Париж с Оланд, Валс и Саркози

Днес следобед премиерът Бойко Борисов ще влезе в Елисейския дворец в Париж като гост на френския президент Франсоа Оланд. Това ще стане по-малко от два часа преди дългоочакваното най-значимо българско събитие във Франция от десетилетия насам - откриването в Лувъра на изложбата “Епопеята на тракийските царе - археологически открития в България”.

Преди бляскавия вернисаж обаче премиерът ще има важни политически разговори с френския държавен глава, както и със своя колега Манюел Валс. Както “24 часа” първи писа, очаква се той да обсъди френската подкрепа за влизането на България в Шенген, както и плановете за газов хъб край Варна като част от европейската енергийна политика.

Борисов ще има среща и с лидера на десницата Никола Саркози, чиято партия “Съюз на народно движение” убедително спечели последните местни избори по департаменти във Франция.

Борисов е и патрон на изложбата в Лувъра. Нейният инициатор - министърът на културата Вежди Рашидов, отлетя вчера за френската столица, за да се увери лично в последните детайли от подготовката преди откриването. Днес сутринта той ще има специална среща с колежката си Фльор Перлен, която вечерта ще пристигне на вернисажа на експозицията. Очаква се от тази среща да се родят нови идеи за съвместни българо-френски културни прояви. Българският министър на културата ще присъства в четвъртък и на концерта на камерен ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласния” в катедралата Нотър Дам, както и на откриването на изложбата “Тридесет и трима. 33 автопортрета на съвременни български художници” в галерията на Българския културен център в Париж.

Сред почетните гости, поканени на официалното откриване, са шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и певицата Силви Вартан. В Париж е и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която ще разговаря с френския си колега Бернар Казньов.

Утре ще има второ откриване, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили експонати за изложбата, както и спонсорите, които я подкрепиха със средства.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини