„Турски поток" прави от Гърция енергиен център в Европа, прогнозира Путин

Газопроводът „Турски поток" може да помогне на Гърция да стане един от главните разпределителни центрове на енергийни ресурси в Европа, заяви руският президент Владимир Путин по време на съвместна пресконференция след срещата на четири очи с  гръцкия премиер Алексис Ципрас.

„Разбира се, ние обсъдихме перспективите за реализация на големия инфраструктурен проект, наречен „Турски поток" - ключов проект за транспортирането на руски газ за Балканите, може би до Италия, страните от Централна Европа", заяви Путин.

По думите на руския президент, „Турски поток" може да посрещне енергийните нужди на Европа и да привлече инвестиции в гръцката икономика.

„Новият маршрут на газопровода ще осигури нуждите на европейците от гориво, а и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на континента, може да помогне за привличането на значителни инвестиции в гръцката икономика", заяви Путин.

Руският президент добавил, че Гърция може да печели стотици милиони евро годишно от транзит на газ, ако се присъедини към проекта за газопровод "Турски поток".

На свой ред Ципрас каза, че Атина била заинтересована от привличането на инвестиции за строителството на газопровода на гръцка територия от турската граница.

Ципрас коментира още, че икономическата война, водена от Европейския съюз срещу Русия, може да доведе до нова Студена война, като Атина ще се опита да се превърне в „преговорен мост" между Европа и Русия за разрешаването на този проблем.

Гръцкият министър-председател добавил, че Гърция „открито не одобрява" европейските санкции срещу Русия.

„Гръцката икономика е силно увредена в резултат на реакцията на Русия на санкциите... Ние разбираме много добре, че ответните мерки дойдоха в отговор на санкциите, с логиката на които ние не сме съгласни. Ние многократно изразявахме своето несъгласие", заяви Ципрас.

"Разбира се, санкциите удариха сътрудничеството между Русия и Гърция в сферата на селското стопанство. Но днес ние се опитахме да изградим нашето сътрудничество независимо от санкциите", каза руският президент.

Путин обаче подчертал, че въпреки факта, че гръцката икономика е силно засегната от насрещните санкции от страна на Русия, Москва няма да направи изключение за една държава от ЕС, като целта на Русия е да изгради отношения на взаимно доверие и прозрачност с цяла Европа.

„Ние уверихме нашите гръцки колеги в намеренията на Русия да приложи споразуменията от Минск за уреждането на конфликта в Източна Украйна", изтъкна още Путин.

Двамата са се споразумели да обърнат повече внимание на инвестициите, сътрудничеството в енергийния и туристическия сектор.

Гръцкият премиер пък заяви, че е благодарен на президента Путин за новия разцвет в руско-гръцките отношения.

„Гърция е суверенна държава и ще използва своята геополитическа роля като европейска страна. Ние ще използваме всички възможности за засилване на сътрудничеството с Русия", подчертал Ципрас.

Гърция може да използва приходите от потенциални съвместни проекти с Русия за изплащането на своя дълг към международните кредитори, посочил още Путин.

Двамата са дискутирали възможността за стартирането на мащабни проекти в енергийния сектор, като Русия била отворена за възможността да предостави заеми на Гърция за тези съвместни проекти.

Атина не е молила Москва за финансова помощ, увери Путин.

По думите на Путин руски компании са заинтересовани да инвестират в Гърция, по-конкретно в пристанища, летища и тръбопроводи.

Руски компании са готови да участват в приватизацията на гръцките индустриални отрасли и инфраструктура, ако приватизационните условия не са по-лоши от тези, които други компании ще получат, заяви още Путин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини