Войната е на масата, плаши Израел заради сделката с Иран

Израел представи редица свои искания за постигане на по-приемливо окончателно ядрено споразумение с Иран след обявеното миналата седмица рамково споразумение, съобщава "Франс прес".

При представянето на тези искания израелският министър на разузнаването и стратегическите въпроси Ювал Щайниц заяви, че уверенията на президента Обама за сигурността на Израел не са достатъчни, че рамковото споразумение трябва да бъде променено из основи и че Израел не изключва възможността да използва сила
срещу Иран.

Сред исканията на Израел е Иран да прекрати всякаква научно-развойна дейност за модерни ядрени центрофуги, допълнително намаляване на действащите центрофуги, които Иран би запазил, закриване на подземната ядрена инсталация във Фордо, транспортирането извън Иран на вече произведените количества нискообогатен уран, възможността международните ядрени инспектори да могат "да отиват навсякъде във всеки един момент" и Иран да хвърли светлина върху всичките си минали ядрени
дейности, за които се подозира, че са имали военен аспект.

Ако тези изисквания се вземат предвид, окончателното споразумение "няма да е добро споразумение, но ще е по-разумно споразумение", каза Щайниц.

Израел предпочита дипломатическо решение, обаче военният вариант "беше на масата, продължава да е на масата и ще остане на масата", подчерта израелският министър на разузнаването и стратегическите въпроси.

"Ако Иран произвежда ядрени оръжия, това е заплаха за съществуването на Израел. Никой не може да ни казва, че е достатъчно да ни подкрепя и да ни помага", каза Щайниц, имайки предвид уверенията на Обама.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини