Загадъчните радиосигнали може да са от извънземна цивилизация

Американски астрономи разкриха еднаквата и все още необяснима с природни причини периодичност в структурата на изключително мощни и много кратки експлозии радиолъчение.

Те са открити за първи път през 2007 година и може да се окажат сигнали от извънземни цивилизации, съобщава New Scientist.

За първи път за съществуването на тайнствените радиосигнали (fast radio-burst, FRB) астрономите заговорили през 2007 година, когато въпросните били случайно открити по време на наблюдения за радиоимпулси с телескопите Аресибо (Пуерто Рико) и Паркс (Австралия).

В следващите години учените успели да открият следи от още девет подобни сигнала в данни, събрани от седем различни обсерватории по света, но всички те били регистрирани чак след като сигналът завършил. Още един подобен сигнал бил открит от учените в края на миналата година благодарение на нов метод за наблюдение на нощното небе.

Михаил Хипке от Института за анализ на данни в Нойкирхен (Германия) и колегите му анализирали данните за всички 11 случая на FRB в опит да открият техния източник и възможния механизъм на тяхното формиране.

За тази цел астрофизиците се опитали да изчислят разстоянието до източника на всеки сигнал, използвайки трик, известен на всички астрономи, изучаващи пулсари и други източници на периодично радиолъчение.

Става дума за това, че радиовълните, изпускани от далечни обекти в Космоса едновременно на различни честоти, достигат до Земята в малко различни периоди от време. Това се случва, тъй като йоните на междузвездната среда значително по-силно „забавят“ излъчването от късата дължина на вълната, поради което дългата вълна ще достига телескопите малко по-бързо.

Астрономите се научили да използват този феномен за изчисление на разстоянието до източника на лъчение, измервайки разликата във времето на поява на изблика в късовълновия и дълговълновия диапазон.

Използвайки този трик, Хипке и колегите му забелязали, че периодите, отделящи началото и края на всеки FRB сигнал, били строго кратни на числото 187,5. Както обясняват астрофизиците, това означава, че пет от източниците на тези изблици се намирали на строго определено разстояние един от друг далеч извън пределите на галактиката, което е изключително малко вероятно – шансовете за това не превишават 5 на 10 000 (0,05%).

Поради тази причина авторите на статията предпазливо предполагат, че техните източници се намират в пределите на Млечния път, на относително неголямо разстояние от Земята, излъчвайки в дълги и къси вълни със строго отмерена задръжка между тях.

Подобен характер, както заключават изследователите в своята статия, позволява да се замислим, че тези сигнали са от извънземни цивилизации, които се опитват да привлекат с необичайния и сложен характер на импулсите вниманието на свои братя по разум.

Както признават самите астрофизици, десет FRB явно не са достатъчно, за да може със сигурност да се говори за изкуствената природа на тези радиовълни. Всяко следващо откритие, което не се вмества в “правилото 187,5″, може да нулира това предположение. Поради тази причина Хипке и колегите му с нетърпение очакват нови открития на такива загадъчни импулси.

На друго мнение е един от първооткривателите на последния FRB импулс – Даниел Малесани от университета на Копенхаген (Дания). Той смята, че свръхбързите радиоимпулси може да са свързани със свръхкомпактни обекти, като неутронни звезди или черни дупки, или със сблъсъци на звезди и „звездотресения“.

Аналогични мисли изказват и други откриватели на подобни импулси, които посочват огромното количество енергия, необходимо за създаването на FRB импулсите. Те обаче признават, че импулсите имат редица необичайни черти, достойни за по-задълбочено изучаване.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини