Обмислят 200 лв. глоба за неправилно паркиране

Глобата за неправилно паркиране да стане 200 лева - такова предложение подкрепиха депутатите от парламентарната комисия по транспорт.
Мотивите за десетократното увеличение на санкцията са, че в момента тя е много ниска и няма дисциплинарен ефект, а нарушители заплащат глобата и продължават да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари, съобщи Дарик.

„Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 20-30 лева, предвидени в закона, нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева”, предлага депутатът от ГЕРБ Павел Христов.

Според Георги Свиленски от БСП обаче 200 лева е прекалено висока сума.

Той предложи да се сложи "диапазон на тази глоба" и тя се определя от с решение на местните общински съвети.

"Защото 200 лева за София може би е резонна глоба, но 200 лева за Ихтиман сигурно няма да е глоба, която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което ще бъде извършено”, коментира Свиленски.

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата - да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.

Междувременно бе приета на първо четене идеята зоните за паркиране да се обслужват от търговски дружества, които са общинска собственост.

По този начин ще се узакони дейността на Центъра за градска мобилност в София и налаганите глоби няма да падат в съда, както се случва в момента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини