Днес честваме Деня на Тракия и 102 години от падането на Одринската крепост

Шукри паша предава сабята си

На днешния ден -26 март - се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почита се и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Повече от 220 Тракийските дружества в България и до днес съхраняват за потомците си спомена за този ден.

 26 март е датата, на която през 1913 г. Втора българската армия превзема Одринската крепост, считана по онова време за една от най-добре укрепените и непревземаеми крепости в Югоизточна Европа. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени.

Шукри Паша, комендантът на Одринската крепост, предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: “Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои.”

В поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

С тази победа завършва една от най-блестящите операции на българската армия през Балканската война, донесла свободата на тракийските българи и влязла в учебниците по военна тактика. 

Под неотразимите удари на обединените в Балканския съюз България, Сърбия, Гърция и Черна гора на 17 май 1913 година Османската империя е принудена да подпише Лондонския мирен договор. С него тя губи своите европейски територии. Границата между България и Османската империя минава по линията Мидия - Енос. Но между балканските съюзници възникват спорове за разпределение на освободените земи. И само след месец, на 16 юни, избухва Междусъюзническата война. Това, което българският воин печели на бойното поле е загубено от дипломатите ни на масата за преговори.

От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини