Има ли полова дискриминация в Силиконовата долина? Въпрос за $16 млн.

Тази седмица се очаква съдебното решение по делото за дискриминация заведено от Елън Пао срещу бившия и работодател компанията от Силиконовата долина Kleiner Perkins Caufield & Byers.

След месеци свидетелства, съдът в Сан Франциско, съставен от шест жени и шестима мъже, тази седмица ще изслуша финалните показания преди да се произнесе. Пао - бивш младши сътрудник в Kleiner Perkins Caufield & Byers, която сътрудничи с компании от ранга на Amazon и Google обвини работодателя си в полова дискриминация и репресивни мерки срещу нея. На 16 милиона долара Пао е оценила пропуснатите си възнаграждения след уволнението си и възнагражденията в случай, че е била повишена в длъжност.

От своя страна компанията твърди, че Пао не е била екипен играч и че е била враждебно настроена. Работодателят отрича да има проблеми с половата дискриманция, заявявайки, че 20% от старшите сътрудници в Kleiner Perkins Caufield & Byers са жени, с три пъти повече от средното за индустрията.

Делото изправи на нокти технологичната индустрия и хвърли светлина върху сексизма и липсата на равноправие между половете в тази сфера. Миналата седмица Фийсбук и Туитър също бяха обвинени от бивши служители в полова дискриминация. Технологичната индустрия според критиците е остров на мъжете, където недостатъчно жени или представители на малцинствата се наемат на работа или повишават.

Ако Пао загуби, въпросът какво е отношението към жените и малцинствата в Силиконовата долина идва ли ще спре да се задава. Ако спечели, това може да накара силните богати мъже, които движат тази индустрия да преосмислят начина, по който наемат служители и ги повишават.

Едва 7,3% от инвеститорите в акционерните дружества в САЩ са жени според Pitchbook Data, които изследват съотношението между жените и мъжете на ръководни постове в повече от 2 100 компании с различна големина.

45-годишната Пао е била уволнена 5 месеца след подаването на иска. Тя твърди, че по време на престоя си в компанията не е била повишавана са сметка на мъжете, била е помолена да сяда в дъното на стаята по време на съвещания и е била наказана, когато се е оплакала от отношението. Според Пао Kleiner Perkins Caufield & Byers не се отнасят честно с жените и нещата там няма да се променят, освен ако тя не направи нещо по въпроса.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини