Има ли нещо по-болезнено от раждането?

Болката при раждане е смятана за най-силна. Положителното при нея е, че след изтърпяването идва удовлетворението от появата на малкото бебе. Има болки обаче, които са не по-малко силни и не дават надежда за преминаването им дори след тричасовото им понасяне. Кои са тези болки?

1. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е по-характерно за мъжете, отколкото за жените. Среща се след 20-годишна възраст и засяга около 3% от населението.

При него се изпитва силна болка от едната страна на главата, в областта на окото. Може да се наблюдава отделяне на сълзи. Болката „не подбира“ времето, може да се появи по време на сън и да продължи няколко часа.

Клъстерното главоболие се смята от специалисти за по-силно от болката по време на естествено вагинално раждане и болката при трета степен изгаряне.

2. Болка при камъни в бъбреците

За съжаление, кризите причинени от болката заради камъни в бъбреците са разпространени и познати на не малък брой хора. Болката причинена от по-голям размер на калциевото образувание, придвижващо се по уретерите, се сравнява като прорязване.

Специалистите разглеждат болките заради камъни в бъбреците и пикочните пътища на два типа: остра и тъпа. Острата е коликообразна, нарича се ренална. Реналната колика се появява в резултат блокажа на нормалния поток на урината по пикочния канал и повишаването на налягането в него. Може да се появи в кръста, хълбока, слабините или дори в ребрата според мястото на камъка, съответно в бъбрека или по уретера.

Болките понякога се придружават с промяна цвета на урината към по-розово заради наличие на кръв в нея, болезнено уриниране, гадене. Изисква медицинска помощ за овладяването ѝ, защото е не по-малко силна от тази при раждането.
Когато камъните не предизвикват запушване, болката не е така силна и се определя като тъпа.
 
3. Тригеминална невралгия

Болката при невралгия по принцип е силна и отнемаща силите на засегнатия. Невралгията обаче, която се „движи“ по тригеминалния нерв, от окото към челюстта от едната страна на лицето, надхвърля по сила спряганата за най-силна болка – тази при раждането. Страдащите от този тип болка я описват като прорязване на острие, но за разликата от болката при раждането тя не преминава и търпението не дава никакво решение. В същото време, терапевтичните възможности са ограничени. Няма аналгетик, който да помогне. За съжаление, тази болка става причина за суицидни мисли.
 
4. Пудендална невралгия

Болката по хода на нервус пудендус в областта на слабините. Невралгията е доста по-неприятна за мъжете, тъй като може да засегне и пениса и скротума. Описва се от засегнати като „коварна постоянна болка“.
 
5. Болка при изгаряне

Болката при изгаряне не случайно се описва като мъчителна. Възниква непосредствено при инцидента и нараства по величина. Болката от изгаряне, независимо от степента му е по-силна от тази при раждането.
 
6. Комплексен регионален болков синдром (CRPS)

Комплексният регионален болков синдром се появява най-вече след оперативни интервенции или директна травма на нерв. По-често се описва при пациенти между 40 и 60 години, претърпели операции на долните или горни крайници.

Силната болка се дължи на увреждането на нерви. На мястото на нараняване има нарушен кръвоток, силно е повишена чувствителността и терморегулацията на мястото.

Преминава през три стадия: поява на болка; промени в кожата, ноктите, костите; разпространение на болката по целия крайник, което е придружено с трайни изменения на тъканите и ограничена подвижност.

Болката може да бъде изключително силно при някои, като повлияването ѝ да излезе извън контрол. При подобна болка пациенти са заявявали желание за ампутация и колкото и крайно да звучи в някои случаи това е решението.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини