Павлова на косъм от инцидент с падащи камъни

Лиляна Павлова се размина на косъм от тежък инцидент. Камъни паднаха до нея, докато инспектираше снощи почистеното свлачище на пътя Асеновград-Смолян.
Малко след 19 часа вчера Павлова реши да провери на място как подчинените й служби са си свършили работата и за малко инспекцията й да не приключи с фатален край, съобщава Нова телевизия.

Пътят бе затрупан от огромно свлачище в събота срещу неделя през нощта.

Вчера Павлова поясни, че дребни камъни продължават да падат и в момента, ето защо трябва да се извършат допълнителни дейности и да бъдат обезпечени почивните дни, когато по пътя се движат много туристи.
Другите опасни участъци са по пътя Батак-Пещера, Кричим-Девин и в района на Банско и Разлог.

Над 300 000 лева струва на държавата разчистването на свлачището на пътя Асеновград-Смолян. Вчера следобед движението бе пуснато и в двете платна.

"По пътя Кричим-Девин и по пътя Асеновград-Чепеларе всяка нощ, включително и тази имаме активирани свлачища", каза на обед пред журналисти в парламента Павлова, предаде "Фокус".

По думите й тепърва предстои да се прави анализ на щетите и необходимите средства.

"Към момента в общия регистър на свлачищата има над 1850 свлачища. Само за последните 2 месеца има над 26 новоактивирали се. Няколко са начините, по които става финансирането, свързано с тях. Единият е по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, вторият начин е този, който подготвяме АПИ, МРРБ и общините да бъдат бенефициенти по новата ОП „Околна среда”, в която има предвиден ресурс за мерки по преодоляване и превенция на свлачища и свлачищни процеси", обясни Павлова.

По думите й, трябва да разчитаме и на бюджетен ресурс, който е изключително ограничен.

Стотици милиони ще са нужни за справяне със свлачищата у нас.
За укрепването на най-спешните свалчища са необходими около 500 млн. лева, а за укрепването на всички през следващите пет години ще са нужни над 871 млн. лева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини