18 туристи загинаха при атаката в музей в Тунис (видео)

Осемнадесет чуждестранни туристи и двама местни граждани са били убити при терористичната атака в музея "Бардо" в Тунис вчера.

Националността на една от жертвите остава неизвестна, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на премиера Хабиб Есид.

Убити били петима японци, четирима италианци, по двама французи, испанци и колумбийци, поляк и австралиец, предаде БТА.
Едно тяло все още не е разпознато.

Убити били и двама тунизийци, полицай и шофьор на автобус.

Двама от нападателите са ликвидирани.

44 души били ранени. Сред тях са 13 италианци, 11 поляци, седем французи, двама южноафриканци, един руснак, както и шестима тунизийци. Някои от ранените са в критично състояние.

Това е най-смъртоносното нападение в Тунис след свалянето от власт на авторитарния президент Зин ал Абидин бен Али в началото на 2011 г. До момента никой не е поел отговорност за атаката.

Елисейският дворец потвърди в комюнике, че са били убити двама и ранени седем французи. Един от пострадалите е в тежко състояние, предаде Франс прес.

Националният музей "Бардо", който е в съседство със сградата на тунизийския парламент, е сред най-големите туристически атракции в Тунис. В него е представена историята на страната и са изложени едни от най-големите в света колекции от римски мозайки.

Реакцията на ЕС

С нападението в Тунис "терористичните групировки" още веднъж се прицелват в държавите и хората от Средиземноморието.

Това се посочва в променен вариант на съобщението на Европейската служба за външно действие (ЕСВД) по повод атентата в Тунис, в което е цитирана върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

В първоначалния вид на изявлението се посочваше, че с нападението в Тунис "терористичната групировка "Ислямска държава" още веднъж се прицелва в държавите и хората от Средиземноморието".

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини