Чеченка отвлече холандските си деца и се присъедини към ИД

Живееща в Холандия чеченка отвела двете си малки деца в Сирия и се присъединила към джихадистката групировка "Ислямска държава".
Това е първият по рода си случай в Холандия, съобщи холандската прокуратура, цитирана от Ройтерс и БТА.

Бащата на децата, който е холандец и който е разведен с майка им, не успял да осуети напускането на страната на 33-годишната жена, чиято самоличност не се съобщава.

Те вероятно са прекосили Европа с фалшиви паспорти, както и с помощта на чуждестранни вербовчици.

Майката, която е от размирната южна руска република Чечения, и двете й холандски деца на 7 и на 8 години, живеели в южния холандски град Маастрихт.
От 29 октомври миналата година те били в неизвестност.

Ръководителят на ислямското училище, което децата посещавали, предупредил бащата, че майката е разполагала със самолетни билети за нея и децата й до Гърция.

Смята се, че тримата сега са в североизточния сирийски град Ракка, столицата на обявения от "Ислямска държава" халифат.

Холандската прокуратурата подозира, че жената е получила помощ от други хора при пътуването си, защото е успяла да се изплъзне на международна заповед за арест. Оттам посочват също, че са образували разследване по случая.

Десетки семейства са заминали от Холандия през последните две години, за да се присъединят към "Ислямска държава", но това е първият известен случай, в който единият родител заминава без съгласието на другия.
Също така около десетина непълнолетни са заминали сами, за да се влеят в редиците на джихадистката групировка.

Холандското министерство на правосъдието заяви, че има данни за общо 180 холандски джихадисти, заминали от страната за Сирия.

Около 35 са се завърнали, а 21 са били убити в хода на гражданската война там, в която до момента са загинали над 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат дома си.

Трима британски младежи между 17 и 19 години, задържани в Истанбул по подозрения, че възнамерявали да преминат границата със Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава", са върнати обратно в Лондон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турски представител. Те са задържани в петък в Истанбул, след като британските власти подадоли сигнал към турските си колеги, че момчетата планират пътуване до Сирия.

Полицията в Лондон е била уведомена за изчезването на две 17-годишни момчета, за които се смятало, че са тръгнали към Сирия.
Оказало се, че с тях пътувал и 19-годишен младеж. В Лондон младежите са арестувани по подозрения в подготовка на терористични актове.

Турция често е критикувана, че не контролира достатъчно добре югоизточната си граница и позволява преминаването на желаещи да се присъединят към джихадистите от Европа.

Три британски ученички на 15 и 16 години пристигнаха в Истанбул от Лондон на 17 февруари със самолет на турския национален авиопревозвач. Няколко дни по-късно британската полиция съобщи, че трите момичета вероятно са преминали в Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини