Румяна Бъчварова пое власта в МВР

Парламентът гласува оставката на Веселин Вучков и одобри Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Ще има реформи, обяви тя. Още днес ще има нов главен секретар.
Гласуваха общо 208 депутати, от които „за” - 139, „против” - 69, и 1 „въздържал се”. 

В подкрепа на оставката и номинацията бяха парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. БСП и ДПС бяха против, а "Атака" не гласуваха.

Бъчварова бе номинирана лично от премиера Бойко Борисов, който дойде в Народното събрание. Дебатите по гласуването на персоналните промени продължиха над три часа и бяха изпълнени с остре реплики между управляващи и опозиция. 

Самата Бъчварова заяви преди гласуването, че е приела номинацията, защото знае, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката.

"Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността. В МВР има нужда от реформи, политики. Сега влизам като политик, който има един мандат зад себе си. В рамките на този мандат съм натрупала доста опит, но може би едно от най-важните неща, които съм правила, е работата ми с Веселин Вучков по работата на ГЕРБ за политическата сигурност", добави новият вътрешен министър.

Тя подчерта, че не приема обвиненията и подозренията към нея, защото много държи да има резултат. По думите й от опозицията са спекулирали политически и са коментирали личните й качества, от което са станали ясни две неща – че е жена (няколко пъти депутати отбелязаха, че може би е по-добре жена да поеме поста - б.р.) и че промените в МВР са приоритет на всички. 

По думите й обаче, никой не е посочил алтернатива на основните приоритети и промени. Според  нея това са битовата престъпност, миграционната вълна, корупцията в МВР, борбата с корупцията.

Тя гарантира, че ще има прозрачност в работата на ведомството и затова всичките й външни срещи щели да бъдат предварително обявявани, а визитите при нея няма да останат в тайна за обществото. 

Аз ще работя за държавата и благодаря на ГЕРБ и правителството, че ме подкрепят за това”, каза още Румяна Бъчварова. 

След гласуването Борисов обяви, че няма вакуум в системата и увери, че още днес ще има номинация за нов главен секретар на МВР, а до другата седмица и за нов председател на ДАНС. Самата Бъчварова уточни, че новият главен секретар ще е от екипа на Веселин Вучков и че ще продължи да работи с целия негов екип. Премиерът подчерта, че тя сама си е избрала тази приемственост. 

В същото време Борисов не скри недоволството си от Веселин Вучков, който разказа, че не му е вдигал дни наред телефона, за да обсъдят смените в МВР и ДАНС. Борисов подчерта, че тогава претърпя операция на крака, а след това имаше няколко почивни дни около 3 март. 

Какво ти казах за Писанчев – ще си даде оставката, но когато се докаже, че няма вина за „Червеи”. Добре, изчакваме проверката за КТБ и прокуратурата за „Червеи, дотогава ще работм”, обърна се Борисов към Вучков, който беше в залата.

Премиерът подчерта, че ако главният секретар на МВР и  шефът на ДАНС са били сменени, е щяло да минат четири месеца, докато се приемат промените в Закона за МВР и тогава службите нямало да работят. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини