Украинската армия изтеглила цялата тежка артилерия (видео)

Украинските въоръжени сили изтеглиха всички свои тежки артилерийски системи от фронтовата линия. ДНР започнаха планирани бойни учения.
Представителят на щаба на операцията в Източна Украйна Анатолий Стелмах заяви, че са изтеглили всички тежки артилерийски системи, в това число самоходните артилерийски установки "Акация", МТ-12 (противотанкови оръдия) "Рапира", БМ-21 (реактивни системи за залпов огън) "Град" и РСЗО (реактивни системи за залпов огън) "Ураган"цитиран от ТАСС и БТА. 

На 8 март Стелмах заяви, че е завършен четвъртият етап от изтеглянето на тежкото въоръжение на украинските войски. 

Украинският президент Петро Порошенко заяви междувременно в телевизионно интервю, че проруските бунтовници в източната част на страната са изтеглили значителна част от своето тежко въоръжение. 
Пред медията, цитиран от Би Би Си, президентът допълни, че правителството също е изтеглило своя "лъвски пай" от ракетите и тежката артилерия. 

Представителят на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обаче заяви, че почти цялата изтеглена от украинската армия военна техника "се намира на 20-30 км от фактическата фронтова линия и може за броени часове да бъде върната на предишните си позиции". 

По думите му Киев "нарочно никъде и никога не оповестява разстоянията, на които е трябвало да изтегли тежката си артилерия и които са ясно указани в Минските споразумения от 12 февруари". 

По данни на разузнаването на ДНР сепаратистите "продължават да получават тревожни сведения за увеличаване числеността на украинските войски в зоната на безопасност". 
В района на Артьомовск "в нарушение на всички постигнати договорености сега са съсредоточени над 200 единици бронетехника, 9 комплекса РСЗО "Ураган" и 6 артилерийски оръдия калибър 122 и 152 милиметра". 

Вчера Басурин съобщи, че сепаратистите изцяло са завършили изтеглянето на тежкото си въоръжение, в това число 24 тежки миномета.

За завършено изтегляне на тежкото въоръжение съобщиха и представители на самопровъзгласената Луганска народна република. 

Учения

Въоръжени подразделения на ДНР започнаха днес планирани бойни учения, съобщиха за ТАСС от "министерството на отбраната" на "републиката". 
Според съобщението ученията са "планови, батальонни и тактически с бойна стрелба". 

В продължение на три дни войниците на ДНР ще отработват тактически нормативи по обход и обхващане на силите на противника, и настъпление към него.

Русия пък започна днес военни учения в южния Ставрополски край, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости. В маневрите участват артилерийски батареи и ракетни системи за залпов огън, се казва в съобщение на въоръжените сили на страната, цитирано от руската агенция.

Ставрополският край включва северните склонове на Кавказ и се намира недалеч от границата с Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини