Застреляха опозиционер от Таджикистан в Истанбул

В Истанбул е убит видният представител на опозицията на Таджикистан Умарали Куватов, съобщи турският новинарски портал Haberler.com, цитиран от ТАСС.
Според информацията Куватов е убит с един изстрел в главата докато се разхождал в парка. Не се съобщават други подробности.
През януари Душанбе настоя Анкара да експулсира избягалия лидер на опозиционната "Група 24", бизнесмена Умрали Куватов. През декември миналата година той е арестуван в Истанбул по искане на главната прокуратура на републиката, която обяви, че издирва изпадналия в немилост политик, а водената от него "Група 24" бе определена за екстремистка.
Лидерите на тази група, извън територията на страната, призова сънародниците си чрез социалните мрежи да се съберат на централния площад в Душанбе на 10 октомври 2014 година на протестен митинг с лозунги за честни избори, за оставката на президента Емомали Рахмон и срещу корупцията.
Митингът не се състоя, но властите предприеха безпрецедентни мерки за сигурност, а след това, включително превантивно, извършиха арести по подозрения за участие в екстремистка организация трима граждани на републиката.

Read more: http://asia.actualno.com/Zastreljaha-opozicioner-ot-Tadjikistan-v-Istanbul-news_460484.html#ixzz3TaY16BF6

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини