Кадиев очаква разпад на управляващите, ако действат като с дълга

БСП продължава да счита, че има нарушение на Конституцията с поемането на дълг за 3 години и ще сезира Конституционния съд, заяви народният представител от БСП Георги Кадиев пред БНР. Той припомни, че между 2005 и 2009 г. тогавашното правителство е върнало голяма част от дълга на страната и той е спаднал от 29% до 13% от БВП, а в момента задълженията на страната са близо 27-28%, като се очаква до 2 години да станат над 30% от БВП.

БСП иска да има пълна прозрачност и яснота за дълга, допълни той.

Кадиев заяви, че ако правителството продължава така, в рамките на 6 месеца ще има пълна реконфигурация. "Тоест малките партньори просто ще си тръгнат оттам поради недоволството от това, което става с тях", обясни социалистът. По думите му , тяхната подкрепа става безсмислена, тъй като във всеки един момент може да се получи подкрепата на ДПС.

Той също защити вече изказаната от различни политици теза, че управляващите са включили в сумата от 8 млрд. евро и плащания, които вече са били извършени.

"Когато аз предложих съвсем официално - след ангажимента от страна на финансовия министър, че ще му трябват 7 млрд. евро, а не 8, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, управляващите казаха, че това няма как да стане", възмути се Кадиев.

По думите му управляващите са създали масова психоза, объркали са всички, включително и народните представители. Той подозира, че в цялата работа има "нещо гнило", нещо, което управляващите са искали да скрият, и затова са бързали.

БСП получи информация, че 19 банки са кандидатствали за мостовото споразумение и 4 са били избрани, но не и параметрите на договора, нито защо са избрани именно въпросните 4, напомни Кадиев.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини