Каратанчева стигна полуфиналите в Акапулко след три спасени мачбола

Българката Сесил Каратанчева спаси три мачбола и оцеля в много луд мач с пуерториканката Моника Пуиг, за да се класира на полуфиналите в турнира в Акапулко. 25-годишната тенисистка сечели с 2:6, 7:6 (7), 6:4 в двубой, който продължи 2.25 часа и премина през 13 пробива и постоянни обрати в резултата.

Каратанчева можеше дори да не бъде в турнира, тъй като отпадна в третия кръг на квалификациите. Тя обаче влезе в основната схема като "щастлив губещ" заради контузията на Даниела Хантухова и се възползва от шанса си.

Българката, която заема 158-ото място в световната ранглиста, стигна едва за втори път в кариерата си до полуфинал в турнир на Женската тенис асоциация (WTA). Предишният обаче беше под флага на Казахстан - в Тайланд през 2010 г.

В опит да се класира за първия финал в кариерата си Каратанчева ще се изправи срещу поставената под номер 5 Тимеа Бачински от Швейцария. В другия полуфинал ще играят Мария Шарапова и Каролин Гарсия.

Каратанчева, която след петгодишно прекъсване отново започна да се състезава за България, постигна трета победа от три мача с 21-годишната Пуиг, която се намира 107 места по-напред в световната ранглиста.

В предишните им две срещу българката не беше загубила сет, но в този мач беше изправена до стената няколко пъти, като три пъти трябваше да спасява мачбол във втория сет, при това при сервис на нейната съперничката.

Двубоят започна с четири последователни гейма в полза на сервиращите. Пуиг не само проби първа, а направи серия от четири поредни гейма, с които спечели безпроблемно първия сет. Тя реализира два пробива от три възможности и не даде нито един шанс за пробив на съперничката си.

Каратанчева се съвзе и направи отличен старт на втората част. Българката на свой ред спечели четири поредни гейма, пробивайки във втория и четвъртия. Тя позволи на пуерториканката да върне първия, но взе следващото си подаване за 5:2, а при 5:3 получи шанс да сервира за изравняване на сетовете.

Бившата четвъртфиналистка от "Ролан Гарос" обаче изпадна в криза и загуби три поредни гейма. Пуиг проби два пъти и при 6:5 на свой ред имаше възможност да приключи мача. Пуерториканката имаше два мачбола в дванадесетия гейм, но Каратанчева показа характер и стигна до тайбрек.

Тайбрекът премина много равностойно и при постоянна смяна на водачеството. Пуиг стигна до трети мачбол при 7:6. И третия път тя сервираше при мачбола си, но Каратанчева отново се справи, след което при 8:7 стигна до втория си сетбол и сложи край на драматичния втори сет.

Драмата продължи и в решителната трета част. Каратанчева започна по-добре и спечели първите два гейма. Пуиг обаче върна пробива и изравни за 2:2. Последваха два поредни пробива за българката, която поведе с 5:2 и стигна до възможност да сервира за спечелването на мача.

Тя обаче изигра кошмарен гейм и допусна първия пробив да бъде върнат. Пуиг намали изоставането си до 4:5, но при втория си шанс да сервира за мача Каратанчева не сбърка.

Българката приключи мача с шест пробива от 12 възможности. Пуерториканката проби един път повече при същия брой шансове. Тя спечели и повече точки - 108 срещу 102, но въпреки това загуби и третия си мач с тази съперничка.

В другите четвъртфинали Бачински победи Йохана Ларсон от Швеция с 6:3, 6:3, водачката в основната схема Мария Шарапова се наложи в три сета над Магдалена Рибарикова от Словакия - 6:1, 4:6, 6:2, а третата в схемата Каролин Гарсия не изигра пълен мач, след като съперничката й Миряна Лучич-Барони се отказа при 2:6, 1:2.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини