Само бедни с помощ за бедствия

Държавата да подпомага само социално слабите при възстановяването на щетите от бедствия върху имуществото им. Останалите да си правят застраховки.
Това предлага финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР. Тези, които имат възможност да застраховат имуществото си, да нямат право на подпомагане, предлага министърът.

Предложението на финансовия министър предвижда да отпадне еднократната социална помощ от 325 лева при бедствие. А парите за новия модел на държавна помощ ще идват от 2% данък върху застрахователните услуги, от който от 2010 година влизат по около 25 млн. лв. годишно в бюджета.

Все още идеята не е оформена като законопроект, но се очаква това да стане в следващите няколко седмици. Засега няма и дефиниция на социално слабите, които ще имат право на подпомагане.

Възможно решение след настъпване на неблагоприятно събитие, подобно като това в Перник, свързано със земетресение или някое друго, във всеки случай, събитие, свързано с бедствие в съответствие с формировките в Закона за природни бедствия, държавата, чрез своите органи да прецени, доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността, предлага Горанов.

Оттам нататък Агенцията за социално подпомагане ще трябва да прецени, доколко лицето не е могло само да застрахова доброволно своето имущество, коментира министърът.
При това положение, добавя той, застрахователният пазар ще даде отговор на въпроса какво се случва при такива неблагоприятни събития, че да бъде подпомогнато това лице до размера на данъчната оценка.

В концепцията ще се включат някои ограничения от типа да са спазени всички условия на Закона за устройство на територията по отношение на съответния имот, тъй като конструктивни изменения в сградите биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия.

Застрахованите жилища едва около 8%

Неведнъж от застрахователния бранш са поставяли въпроса за изграждането на катастрофичен пул, парите от който да се използват при възстановяването на щетите при природни бедствия. От години процентът на застраховани жилища у нас варира около 8 на сто, като по-голямата част от тях са в големите градове. В много случаи причината за застраховката е, че жилището е ипотекирано и това е изискване на банката.

В Бюджет 2015 има определени 70 милиона лева в резерва за непредвидени и неотложни нужди, които да бъдат използвани при преодоляването на щетите от бедствия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини