ЕК проверява голяма ядрена сделка между Унгария и Русия

ЕK проверява дали сключената наскоро голяма ядрена сделка между Русия и Унгария е в съответствие с европейските норми за конкуренцията и държавната помощ.
Това обяви днес говорителката на Комисията по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен, като добави, че проверката е на много начален етап и засега не може да се правят никакви заключения, предаде БНР.

"Възлагането на поръчка за разширяване на ядрената централа в Пакш без провеждане на търг беше поставено на вниманието на Европейската комисия. Нашите служби в момента проверяват този въпрос и сме в процес на изясняване на фактите с унгарските власти", добави Итконен.

Институциите на ЕС може да наложат вето или големи глоби заради това, че по проекта се избягват общностните правила за обществените поръчки и това би довело до неприлагането на санкциите на ЕС срещу Русия, коментира по-рано "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Европейските органи, отговарящи за конкуренцията, проучват държавните субсидии и законността на договорите, дадени без търг на "Росатом" и подразделението му.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 процента от електроенергията, добивана в страната.

През декември властите в Унгария възложиха проектирането и изграждането на два 1200-мегаватови реактора в град Пакш, южно от Будапеща, на дъщерно дружество на руската енергийна компания "Росатом". Стойността на сделката е 12 милиарда евро, а по време на визитата си в Будапеща миналата седмица президентът Владимир Путин обяви, че Русия е готова да се включи с финансиране от 80 на сто.

Вето или огромна глоба от Брюксел биха били спънка за унгарския премиер Виктор Орбан, който превърна проекта в централен елемент на стратегията си за задълбочаване на политическите и икономическите връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва за ролята й в украинската криза, отбелязва "Файненшъл таймс".

Според противниците на споразумението то носи финансов риск, както и опасност от засилване на енергийната зависимост на Унгария от Москва. Страната и без това внася от Русия 80 процента от петрола си и 60 процента от газа.

При посещението си в Унгария Путин каза още, че "Южен поток", който трябваше да пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил торпилиран от европейските възражения.

Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Европейският парламент е решил да признае "Южен поток" "не само за безперспективен, но и за вреден за Европейския съюз", в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на подготвителните работи.

Oколо 2000 души се събраха в Будапеща на протест срещу посещението на Путин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини