Наночастици ще се борят с холестерола

Наночастици, чието въздействие е като това на миниатюрни дронове, могат да отстранят холестеролни плаки в артериите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Досега този метод на лечение е тестван единствено с лабораторни мишки.

Ще са нужни още много изследвания, но медиците проявяват интерес към въпросния нов метод като евентуално средство за борба с атеросклерозата, която е сред първите причини за смъртност в САЩ и други развити страни.

Ще лекуват безплодието с "наносперматозоиди"

"Това е първият пример за технология, която ползва наночастици, за да ограничи атеросклерозата у животни - заяви един от ръководителите на изследването Омид Фарохзад от Харвардския медицински институт. - След няколкогодишни изследвания стигнахме до използване на нанотехнологии, за да се лекуват инфекции и да се стабилизира броят на плаките при атеросклероза в напреднал стадий".

В дадения случай изследователите използвали нанолекарства, за да може лечението да бъде пренесено директно до мястото, където са се образували плаки.

"Лепкави топчета" може да спрат разпространението на рак

Мишки, чиито артерии се втвърдили вследствие на атеросклероза в напреднал стадий, били подложени на иновативната терапия с нанолекарства в разстояние на 5 седмици, докато
гризачи в контролната група не били подложени на лечение. "У мишките, приемали нанолекарства, увредените артерии бяха възстановени, а броят на плаките - стабилизиран", отбелязват изследователите.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини