Наблюдателите на ОССЕ ще бъдат допуснати в Украйна

Лидерите на Русия, Германия и Украйна се споразумяха за "конкретни мерки", които ще позволят на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да наблюдават нестабилното примирие в Украйна, съобщиха от Берлин, предаде БГНЕС.

Мерките бяха договорени по време на телефонен разговор в понеделник вечерта между германския канцлер Ангела Меркел, руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко, съобщи правителственият говорител, без да даде подробности за договорените стъпки. Споразумението позволи на наблюдатели от ОССЕ да "следят ситуацията в територията" около стратегическия железопътен възел Дебалцево, се казва в заявлението.

Сраженията край Дебалцево продължават въпреки влязлото в сила примирие, което трябваше да спре войната в източна Украйна. С бушуващите сблъсъци около града, които спират достъпа на наблюдателите от ОССЕ, двете страни твърдят, че условията за изтегляне на оръжията от фронтовата линия не са спазени.

При сраженията между бунтовниците и украинската армия са загинали повече от 5600 души, откакто те започнаха през април 2014 г. Киев и Запада обвиняват Русия, че разпалва насилието, като изпраща войници и оръжия. Москва отрича обвиненията. Европа и САЩ не приемат думите на Путин, че не е отговорен за бунтовете в източна Украйна, припомняйки, че той изказа подобни твърдения за Кримския полуостров, преди окончателно да признае, че е пратил руски войници да анексират територията миналата година.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини