Боевете в Донбас продължават, Европа изрази загриженост

Само за денонощие проруските сепаратисти са обстрелвали 38 пъти украинските сили в Дебалцево, предаде агенция „Униан".

От пресцентъра на антитерористичните сили съобщиха, че в околностите на Дебалцево през изминалия ден са регистрирани 27 обстрела от страна на сепаратистите, насочени срещу Чернухино, Санжаровка, Золотой.
Проруските формирования са правили опити да щурмуват Дебалцево и Миус. Стреляно е с ракетни комплекси „Град", артилерия и миномети.

Дебалцево е от стратегическо значение, тъй като преминаващата оттам железопътна линия свързва района с руската граница и ако градът бъде превзет, сепаратистите ще могат да получават руско оръжие с влакови композиции.

Сепаратистките групи са се активизирали и в района на Донецк. Пески, Авдеевка и Водяное са били обстрелвани със стрелково оръжие, гранатомети и миномети.

Те са стреляли и срещу самия Донецк откъм страната на Мъкеевка, като са имали намерение на обвинят за това украинските военни, допълват от щаба на украинските въоръжени сили.

Имало три артилерийски обстрела и 15 - от реактивни системи за залпов огън БМ-21 «Град». 11 пъти е стреляно с миномети, а на два пъти стрелбата е идвала от танкове.

Сепаратистите от своя страна обвиниха за стрелбата в Донбас „групировки, върху които Киев няма контрол".

Украинските служби за сигурност съобщиха, че разполагат с разговор между сепаратисти от самообявилата се „Донецка народна република", потвърждаващ, че те са отговорни за обстрела срещу жилищни квартали на Донецк.

Разговорът е между лице, наречено „Полковника", и неизвестен сепаратист. На въпрос на „Полковника" дали могат да бъдат хванати извършителите на минометния обстрел срещу Донецк, неизвестният мъж отговаря, че те са „наши".
„Наши стрелят. Зная, че обстрелват Донецк с миномет. Зная всичко това." - гласи отговорът на сепаратиста.

Продължаващите боеве в Източна Украйна предизвикаха реакция от страна на Европа.

Френският президент Франсоа Оланд, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Украйна Петро Порошенко изразиха загриженост във връзка с продължаващите бойни действия в района на украинския град Дебалцево, предаде Би Би Си.

Пресслужбата на френския президент съобщи, че лидерите на трите страни са разговаряли по телефона. Те са заявили, че на наблюдателите от ОССЕ трябва да бъде осигурен достъп до Дебалцево, за да бъде подпомогнато установяването на примирие.

Парламентарната асамблея на ОССЕ също призова да бъдат спазени договореностите от Минск и да бъдат прекратени бойните действия, включително в района на Дебалцево.

По-късно пресслужбата на Кремъл съобщи, че се е провел и телефонен разговор между Путин, Меркел и Порошенко и че се очаква контактите да продължат, но не бяха съобщени подробности за съдържанието на разговора.

Украинският президент Петро Порошенко е разговарял и с американския държавен секретар Джон Кери. Двамата са единодушни, че недопускането на наблюдателите на ОССЕ до невралгични райони е пречка за изпълняването на договореностите от Минск. Те са подчертали и необходимостта от възстановяване на контрола върху границата с Русия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини