Разработките на МВР вече няма да имат звучни имена

От 15 март със заповед на министъра на вътрешните работи практиката оперативни разработки на МВР да бъдат именувани ще бъде прекратена. Те ще имат номера.
Това съобщи самият Веселин Вучков на пресконференция по повод първите 100 дни управление, предаде БТА.

По повод разработката "Червеи" срещу полицаи, които изнасяли информация, той разкритикува практиката да се кръщават такива оперативни дела, която я нарече "отвратителен подход". По думите му това е тоталитарна традиция, която, за съжаление, не е била коригирана, но сега това ще бъде направено.

"Това е абсолютно осъдително. Много често оперативните работници хабят интелектуална енергия да измислят наименования, вместо да се борят реално с престъпността. Такива наименования повече няма да има, ще има само номера", добави министърът, цитиран от БГНЕС.

Той бе категоричен, че вече няма да има разработки като "Лиани", "Галерия" и "Червеи".

По времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър започна и кръщаването на полицейски операции, кайто най-известни станаха "Наглите", "Килърите", "Октопод". Тогава някои от акциите дори носеха имена на съдии.

Проверката по "Червеи" приключва до месец

Веселин Вучков заяви още, че в дирекция "Сигурност" продължава проверката по разработката "Червеи". По думите му трима души от дирекцията са свързани с нея - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС. Вучков уточни, че се надява в 30-дневен срок проверката да приключи.

Министърът добави, че няма нищо против цялото оперативно дело да се разсекрети, като се спазят законовите процедури, но в момента то не е в МВР, а в прокуратурата.

"Какво се е случило със събраната информация и дали има изтичане трябва да отговори разследването", подчерта обаче Вучков.

По повод думите на служебния премиер Георги Близнашки, че не се съмнява в това, че протестиращи са били подслушвани, той каза, че всеки гражданин, който има такива подозрения, може да ги отнесе към изградените институции за контрол - независимото бюро за контрол на СРС-тата и парламентарната комисия.

По-рано днес от ВСС излязоха с остра декларация по повод изказванията на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ по разработката "Червеи".

Вучков заяви, че е утвърдил план за обучение на целия оперативен състав на МВР, който работи със СРС-та. Той ще трае шест месеца и ще започне и завърши с анонимни тестове за проверка на знанията на служителите.

Министърът каза още, че въпросът с главния секретар на МВР ще бъде представен пред Министерския съвет, когато новият Закон за МВР бъде обнародван в Държавен вестник. Той напомни, че с промените в закона се възстановява ролята на президента при назначаването, но отбеляза, че поправките не се правят заради един човек, а за да се подобри управлението на системата.
Премиерът вече заяви, че не вижда причина Светлозар Лазаров да бъде сменен, защото много се стараел, но президентът настоя за това.

Веселин Вучков напомни, че пътният контрол вече се осъществява само в условията на видеонаблюдение и заяви, че всеки ден се монтират по 10 такива системи в автомобилите на КАТ. До месец се очаква да бъдат оборудвани всичките 120 автомобила. Министърът заяви, че има парламентарно съгласие за промените, свързани с мобилните камери за електронен фиш и очаква близо 150-те мобилни камери отново да бъдат използвани от МВР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жи
    ЖИВОТНОВЪД
    1 0
    22:25, 16 фев 2015
    Ава нимойте ва,я таман щях цял списък с пищни имена на домашни питомци.
Последни новини