ИД е най-голямата заплаха в света, смятат американците

Американците смятат, че радикалната групировка "Ислямска държава" е най-голямата световна заплаха, далеч пред конфликта в Източна Украйна.
Проучването на института Галъп показва, че 84 процента от анкетираните американци са на мнение, че ИД и международният тероризъм ще са заплахи от решаващо значение за САЩ през следващите десет години, предаде БТА.

Втората най-голяма заплаха според американците е Иран и спорната му ядрена програма. 77 процента от запитаните смятат, че иранската ядрена програма е заплаха от решаващо значение за САЩ.

Трета по степен заплаха за американците е "военната мощ" на Северна Корея, която има военна ядрена програма и редовно отправя заплахи към САЩ.

Конфликтът в Украйна е едва на четвърто място за американците. Само 44 процента от анкетираните смятат, че той е решаваща заплаха за САЩ. "Конфликтът в Украйна не тревожи чак толкова американците, защото те го възприемат повече като заплаха за Европа, отколкото за САЩ", отбелязва Галъп.

Освен това 54 процента от американците са против доставки на оръжия за украинските сили, а 40 процента ги подкрепят. Допитването е извършено преди подписването на Минските споразумения в четвъртък за слагане край на украинския конфликт.

За сравнение, в допитване на Галъп миналата година, половината анкетирани американци смятаха, че САЩ и Русия са се запътили към нова Студена война, отбелязва АФП.

На пето място за американците е китайската икономическа мощ, която е решаваща заплаха според 40 процента от запитаните.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини