МВР погват и помислите за престъпление

БСП скочи срещу превантивната дейност на МВР и по-точно срещу текст, според който, ако службите получат информация, че някой обмисля да извърши престъпления трябва да го спрат.

Според левицата нужно е освен мисъл за престъпление да има и някаква подготвителна дейност за извършването на закононарушение.

Някой може да си мисли една година, че иска да обере Отоман банк, намеси се лидерът на БСП Михаил Миков, по време на второто четене на промените в Закона за МВР, който депутатите имат амбицията да приключат още днес.

Според него, ако този човек не предприеме нещо за обира, това не е наказателна отговорност. По думите на червения депутат този текст е сътворен от „боледуващ замисъл".

Някой може да мисли нещо по повод жената на съседа, продължи с аргументите Миков. Според него обаче тези помисли не са повод за носене на наказателна отговорност. Вътрешният министър Веселин Вучков подкрепи социалиста.

Не съм съгласен нито с Миков, нито с министъра, заяви обаче шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов. В царска Русия, по думите му, наказвали помислите.

Лидерът на БСП обаче не се предаде и настоя, че трябва да има обективизация на помисленото. Не може помислянето да бъде обект на превантивната дейност, категоричен бе той.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък цитира Аристотел, според когото неизказаният замисъл, необективизираната мисъл е територия на Бога. Да не упорстваме излишно, настоя той. Дайте определение какво влагате под замисъл в рамките на този закон, поиска Местан.

Според него нужно е поне замисълът да бъде изказан, за да има превантивна дейност спрямо даден човек.

Замисъл според Атанас Атанасов е, ако човек сподели замисъла си пред агент на службите. Никой няма да бъде изправен на съд, затова че бил замислил, подчерта председателят на вътрешната комисия.

Мисленето е неразривна част от нашия живот, заяви червеният депутат Иван Иванов. По думите му мисленето е прехвърлянето на електрически сигнали от един на друг. Той се опасява как МВР щяло да улавят тези сигнали, а и дали със СРС-та щели да се установяват мислите.

Няма как да се извади от главата на човек неговата мисъл, намеси се и колегата му Филип Попов.

Данаил Кирилов от ГЕРБ поиска прекратяване на дебата по тази точка, тъй като според него и депутатите, които не били криминалисти, се ориентирали в смисъла на текста. По този начин престъпните помисли не бяха спасени.

От опозицията също така се притесниха и от друг текст - че МВР няма да защитава сътрудниците си, от които придобива информация заради поправки в закона.

Атанасов обаче успокои, че защитата им е гарантирана в Закона за класифицирана информация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини