4,6 по Рихтер удари Румъния

еметресение с магнитуд 4, 6 по Рихтер бе регистрирано днес Румъния, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Дълбочината на земетресението е била 84 км по оценка на румънския институт за земни науки. То е станало в 9:55 сутринта и епицентърът му е локализиран на 14 км западно от Пълтин, и на 48 км западно от Фокшани.

Според еврпейския институт епицентърът на труса се намира на 150 километра северно от Букурещ и е с дълбочина от 100 километра. Няма данни за жертви и разрушения

Днешното земетресение в Румъния е свързано с умерена активизация в района на Вранча, коментира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог и бивш ръководител на секция „Сеизмология" в Геофизичен институт, цитирана от „Фокус".

Само през първия месец на тази година дълбокото огнище в района Вранча е произвело 11 земетресения с магнитуд 3 и по-голям, освен днешното. С най-голям магнитуд - 4,1, сред предходните трусове е земетресение на 14 януари. Поради голямата дълбочина на източника това земетресение е било съвсем слабо усетено само от хора в пълен покой.

Сеизмичните събития през януари се генерират на дълбочини между 80 и 150 км под земната повърхност.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини