Сепаратистите в Донецк отказаха примирие и започват офанзива

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко отхвърли възможността за нови преговори за каквото и да било примирие с Киев.
Той заяви, че силите на ДНР възнамеряват да започнат офанзива в цялата Донецка област, от която една част е контролирана от украинската армия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От наша страна няма да има повече опити да говорим за прекратяване на огъня с украинските власти", каза Захарченко.

Той уточни, че от сега нататък сепаратистите ще говорят с Киев само за обмен на пленници.

Проруските сепаратисти посочиха, че 24 техни бойци са убити, когато ракета е паднала по контролирания от тях терминал на летището в Донецк, съобщи Асошиейтед прес.

Днес новият терминал на летището е бил обект на атака от страна на украинските сили и те използвали за целта многоцелеви ракетни установки "Ураган", поясни сепаратисткият говорител Едуард Басурин

В същото време Украйна обвини руски групи, че преминават в офанзива в проруската източна сепаратистка част на страната. Обвиненията бяха отправени ден, след като украинската армия се изтегли от новия терминал на летището в Донецк след месеци на ожесточени сражения.

Руски терористични групи нарушават всички споразумения и минават в офанзива по цялата фронтова линия, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олександър Турчинов, цитиран от Франс прес.

Около 50 души са загинали при боевете само през вчерашния ден. 13 от тях загинаха при стрелба по тролейбус на спирка.

Заради това украински военни бяха пленени и заведени принудително от сепаратистите на мястото на трагедията в Донецк и подложени на своеобразен линч от местни жители. Двайсетината мъже бяха заставени да преминат от зоната на летището до мястото, на което снаряд отне живота на цивилните на спирката. Пленените военни преминаха по улиците на града под гневни възгласи и подигравки на жителите на Донецк. Накрая сепаратистите ги накараха да спрат на мястото, където възмутени хора изливат пред тях гнева си.

По този повод украинският депутат от Блока на Петро Порошенко Владимир Ариев коментира по БНР:

"Всичко, което се случва с пленените украинци, можем категорично да го определим като грубо нарушение на Женевската конвенция. Това е издевателство над пленниците, още повече, че пленените сепаратисти никога не са били излагани на показ в Украйна. Рано или късно на организаторите ще се наложи да отговарят за постъпките си".

Европейски дипломати твърдят, че ЕС ще обсъди във вторник въпроса за увеличаване на спешната европейска помощ за Украйна до 2,5 милиарда евро, предаде Ройтерс. Досега Европейската комисия предложи 1,8 милиарда евро на Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини