Жена се взриви в индийски съд преди визитата на Обама

Жена камикадзе се взриви в съд в Източна Индия, като уби един и рани 12 души, предадоха световните агенции.
При атаката в град Арах, в източния щат Бихар, освен нападателката, е загинал и полицай. Четирима от ранените пък са в тежко състояние, съобщи БТА.

Жената камикадзе задействала носената от нея в чанта бомба в близост до килия за затворници, в която изчаквали преди те да се явят в съдебната зала.

Взривът е помогнал на двама от намиращите се в тази килия затворници да избягат. Предполага се, че целта на атаката е била именно да се помогне на затворниците да избягат.

Атентатът обаче бе извършен малко преди президентът на САЩ Барак Обама да пристигне в неделя на тридневна визита в Индия.

Още вчера излезе информация, че индийската полиция има данни за готвено терористично нападение срещу един от най-посещаваните и богати храмове в Мумбай, планирало за визитата на Обама.

По данни на в "Таймс ъв Индия" силите за сигурност са приведени в повишена готовност след получаване на данни, че терористи ще прехвърлят четири диверсионни групи, които ще нападнат храма Сидхивинаяк.

Засилени мерки за сигурност

Този уикенд, когато на посещение в Индия пристига американският президент, столицата Делхи ще се превърне в същинска крепост: ще бъдат взети повишени мерки за сигурност, включително ще бъде създадена разширена зона, забранена за полети, предаде Ройтерс.

На 26 януари индийският премиер Нарендра Моди, Обама и други висши представители на двете страни ще присъстват на тържествата по случай Деня на републиката, един от трите национални празника на Индия, включващи голям военен парад.

Индийските служби вече обявиха забранена за полети зона в радиус от 300 км над Делхи, но тази година тя ще бъде 400 км, обхващайки и прочутия мавзолей Тадж Махал, и ще стига до границата с Пакистан. В продължение на два часа, докато вървят тържествата на открито, няма да може да кацат нито да излитат никакви граждански самолети, но парадът ще завърши с прелитане на военни самолети.

Ще бъдат подсилени и полицейските патрули, както и проверките по спирките на метрото в Делхи. На повече от 70 високи сгради в централната част на индийската столица ще бъдат разположени снайперисти.

Екип от 40 американски експерти по сигурността вече провери мавзолея. Индийски вестници поместиха снимки на американски служители, които патрулират с катер по реката, която минава зад комплекса.

Американският президент ще бъде придружен от съпругата си Мишел Обама. Предполага се, че те ще използва бронираната си лимузина, наричана Звяра. Семейство Обама смятат да посетят Тадж Махал, намиращ се на около 200 км южно от Делхи.

Индиец прави джапанки с лика на US президент

Активист на индийска партия е приготвил доста необичаен подарък за президента на САЩ, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Хиндустан таймс".

Неотдавна американската пивоварна компания "Ню Ингланд" пусна кутии с бира с образа на Махатма Ганди, смятан от много индийци за техен духовен водач. Активистът на тамилската партия AIADMK, възмутен от това и за да "защити честта и достойнството на Индия", смята да подари на Обама джапанки, чиито подметки са "украсени" с лика на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.

Рамасубмараниана заяви, че той и съотечествениците му са се почувствали обидени от това, че американската компания е поставила кутиите с бира образа на Ганди, който освен това е бил противник на алкохола.

Индиецът обеща, че 100 броя от същите джапанки, приготвени за Обама, ще получат американски политици и губернаторите на 50-те щата, както естествено и собствениците на пивоварната компания.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хас-сан докан
    1 0
    14:15, 23 яну 2015
    Тази жена,просто е нямала търпение,и се е взривила,за да отиде по бързо,при аллаха

Още новини

Последни новини