Окръжният съд в Кърджали обяви Дале Али за хулиган,не за убиец

Малкия Роко

Окръжният съд в Кърджали обяви Александър Маринов Христов-Дале Али за хулиган,но отхвърли възможността той да е убиец.Това става ясно от мотивите на магистратите,публикувани тези дни.

Окръжният съд в Кърджали пожали Александър Маринов Христов-Дале Али и синът му Тончо Александров Маринов,като им даде условни присъди за нападението срещу Емил Йосифов Христов-Малкия Роко.При първият процес срещу двамата те получиха по две години затвор за нанасяне на средна телесна повреда.Малкият Роко обжалва пред Върховния касационен съд искайки тежки присъди за опит за убийство.Вместо това Дале Али и синът му се отърваха с по две години и половина условно при пет годишен изпитателен срок.

Делото  започна отначало след като Върховният касационен съд с решение 221 го  върна на първа инстанция.  Съдебният състав,който гледа делото в Окръжния съд на Кърджал бе нов.Председател бе съдия Георги Милушев.

  Съдът прецени,че Малкия Роко е предизвикал с псувни и обиди по телефона Дале Али.Той с група свои авери пък поканил Емил Йосифов Христов да се изяснят.Според магистратите той излязал от заведение с нож в ръка.Установено е безпорно,че и Дале Али и синът му Тончо са ударили по главата с дървени предмети/бухалки/ Малкия Роко и са причинили тежки наранявания.Съдът обаче отхвърля искането на прократурата за десет години решетки на нападателите,като се аргументира,че става дума не за опит за убийство,а за хулиганство.

    Емил Йосифов Христов твърди,че срещу него е извършен опит за убийство и екзекуторите му трябва да получат до 17 години затвор,а не обвинението да бъде за нанасяне на средна телесна повреда,както го е квалифицирал Окръжния съд в Кърджали.

От решението на Върховния касационен съд става ясно също,че двама от членовете на съдебния състав в Кърджали са подписали присъдата с особено мнение.

„Иначе казано,допуснато е особено съществено нарушение на процесуалните правила,тъй като присъдата не е постановена с необходимото и безпротиворечиво мнозинство,което очертава липсата на годен съдебен акт”,се казва в решението на върховните магистрати.

 Първоначалната присъда от две години затвор  постанови съдебен състав  с председател Деян Събев. Бащата и синът бяха осъдени да му заплатят по десет хиляди лева обезщетение и по 350 лева разноски по делото.

Историята започва на 14 април т.г. когато петнадесетина роми нападат с бухалки Малкия Роко зад сградата на ОКС в Кърджали. Повечето от нападателите са му познати и той не очаква агресия. Нанасят му удари по главата. Полицейския пост на Паспортна служба извиква автопатрул. Пристигналите служители на реда задържат двама от нападателите, колите им и бухалките като веществено доказателство. Самият Емил Йосифов Христов е откаран в кърджалийската болница, където са му извършени две животоспасяващи операции.  Пет дни е в кома.Шансовете му да „прескочи трапа” са били нищожни.

Вместо да останат в кауша, двамата задържани са освободени на следващия ден.  Районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство.  След като Малкия Роко представя епикризата на неврохирурзите случаят е поет от Окръжна прокуратура от там започват досъдебно производство за опит за убийство.

  След като протака разследването повече от половин година Окръжна прокуратура предяви обвинение към Дале Али и синът му в опит за убийство. След това започна истинска съдебна сага. Основният обвиняем се разболя и дълго време заседанията бяха отлагани, заради отсъствието му. След всичко това,леката присъда бе очаквана от наблюдателите на делото.

  Окръжният съд оправда напълно Александър Маринов и синът му Тончо Маринов в обвиненията в опит за обийство, за които адвокатът на Малкия Роко искаше 17 години затвор. Оправдани бяха и техните съучастници Ф.М.М.,Ю.Х.Б.,В.М.М.,Вместо по 40 бона Дале Али и синът му са осъдени да платят на Малкия Роко по 10 000 лева.

       Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини