Как се живее в най-студения град в света

Миналия уикенд жителите на руския град Оймякон осъмнаха при температура от – 31 градуса. Това, обаче, едва ли ги е изненадало. В града смятан за най-студен в света хората често ядат месото направо замразено, никога не изключват автомобилите си и загряват земята с накладен огън в продължение на няколко денонощия, за да могат да погребат свой мъртъв роднина. 

Не звучи особено привлекателно, нали? Ниските температури, обаче, не са спрели, напротив, даже са привлекли Еймъс Чапъл – фотограф от Нова Зеландия, който с готовност пропътувал 10 000 мили, за да прекара известно време с 500-те жители на този сибирски град. Чапъл прекарал два месеца в снимане на Оймякон и Якутск – най-близкия по-голям град – януари 2013 и януари 2014 година, като невероятните му фотографии улавят както студената мрачна атмосфера на града, така и непреклонността и твърдостат на жителите му. 

Град Оймякон се намира само на няколко стотици мили от Полярния кръг. През зимата нощта е дълга около 21 часа, а средната температура е -50 (така че миналия уикенд всъщност е бил топъл!). През 1922 година градът официално си е заслужил приза „найз-студеното населено място в света” – през февруари тази година температурата спаднала до -67,7 градуса! 

Снимането при такива ниски температури било истинско предизвикателство. Чапъл трябвало да ходи с откопчано яке, за да топли фотоапарата си и да не позволи на механизмите му да замръзнат. Един ден, когато се качил на върха на висока кула, за да снима целия град отвисоко, свалил ръкавиците си, за да натисне спусъка и палецът му замръзнал. „През следващите две седмици кожата на този палец се белеше така, сякаш бях напълно изгорял от слънцето,” споделя смелият фотограф. 

Ако желаете да разгледате снимки от Оймякон или да се запознаете с останалите му проекти, можете да посетите сайта му тук.

 
Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини