ПЕГИДА спира протест поради заплаха от терористичен акт

Германското антиислямско движение ПЕГИДА съобщи, че отменя планирано за утре протестно шествие в Дрезден заради отправени смъртни заплахи от "Ислямска държава".
Заплахите са срещу един от главните организатори - Луц Бахман на протеста на ПЕГИДА, предаде Франс прес.

Движението "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" организира шествия всеки понеделник в източния град Дрезден.

Миналата седмица то успя да събере над 25 хиляди участници. Днес на страницата си във Фейсбук ПЕГИДА уточни, че отменя утрешната проява след консултации със службите за сигурност, които получили в петък от чуждестранно разузнаване сведения за готвени ответни действия срещу Луц Бахман от страна на радикални ислямисти.

По-рано и полицията в Дрезден също съобщи, че забранява организирането на прояви на открито утре заради повишена опасност от терористични нападения, съобщиха ДПА и БТА.

Европа е в повишена тревога за терористични атентати след като над 20 души бяха арестувани в Белгия, Франция и Германия по подозрения в тероризъм.

Брюксел също като Франция изпрати военни на улиците, за да подсили мерките си за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

В Белгия започна разполагането на хиляди войници по улиците на големите градове като част от засилените мерки за сигурност, които взима страната след атентатите във Франция и арестите на заподозрени в тероризъм.

Военните охраняват потенциалните обекти на нападения, включително еврейски сгради и дипломатически мисии. На отделни места като американското и израелското посолства в Брюксел, европейските и институциите на НАТО може да бъдат разположени до 300 военни.

Мерките са в сила поне до вторник, когато белгийските власти ще преразгледат нивото на тревога, което бе вдигнато от трето на четвърто ниво по-рано тази седмица.

Германските власти разследват 350 души за връзки с екстремистката групировка Ислямска държава (ИД), съобщи в интервю за в. "Велт ам зонтаг" министърът на правосъдието и защитата на потребителите Хайко Маас, цитиран от ТАСС.

"Велт ам зонтаг" съобщава също така, че Федералната служба за защита на германската конституция (контраразузнаването) от миналата година наблюдава дейността на стотина ислямски звена в цяла Германия. Става въпрос за групи с численост от 10 до 80 души. Дейността им се състои както от колективни молитви и събиране на средства за ислямисти, завърнали се от горещи точки, така и в пропаганда в интернет за участие във въоръжените конфликти в Сирия и Ирак.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини