Меркел и министри ще участват на митинг "за толерантна Германия"

Германският канцлер Ангела Меркел и повечето от федералните министри ще участват днес в митинг "за открита и толерантна Германия". Очаква се вечерта на митинга да участват вътрешният министър Томас да Мезиер, външният Франк-Валтер Щайнмайер и правосъдният Хайко Маас. Вероятно ще има и партийни лидери от управляващите и опозиционните партии.

Той е организиран от лидери на мюсюлманските и турските общности в страната и ще се проведе в Берлин пред Бранденбургската врата.

Събитието е начин германците да изразят своята съпричастност към паметта на жертвите на атентатите в Париж от миналата седмица и несъгласие с антиислямските и ксенофобски митинги в източногермански градове като Дрезден. В понеделник хиляди се включиха в шествие в Лайпциг на Legida – местен вариант на движението Pegida (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада).

Късно в понеделник градската управа на Лайпциг обяви, че отменя забраната на събиранията да се носят плакати с карикатури на пророка Мохамед – мярка за сигурност, договорена между общината, полицията и организатори на шествия. Антиислямистите използваха мярката за пропаганда, че ги цензурират и им налагат нещо "отгоре".

От 80-милионното население на Германия около 4 милиона са мюсюлмани, три четвърти от тях идват от Турцуя и половината от тях имат германско гражданство.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини