Чавдар Николов: Карикатурите не обиждат религията, а иронизират тъпоумието

Всичко е политика. Това заяви един от най-известните карикатуристи в България Чавдар Николов.

Когато през 2006 година датското издание „Ютланд пост” публикува карикатурите на пророка Мохамед, в България само вестник „Новинар” публикува всичките 12 карикатури, спомни си Николов. Мисля, че тези карикатури, както и карикатурите на „Шарли ебдо” не иронизират религията, а иронизират тъпоумието и лицемерието на хората, категоричен е карикатуристът.

За мен отказът да бъдат публикувани карикатурите на „Шарли ебдо” в САЩ не е толерантност, а различно мнение. Аз го приемам. Сега обаче всички публикуват карикатурите на „Ютланд пост” – явно времето води до количествени натрупвания и качествени изменения, сподели Николов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Виждам, че французите се борят срещу диктатура на шериата, както ние сме на косъм да се откачим от диктатурата на пролетариата. По времето на пролетариата не можехме да рисуваме Тодор Живков. А във Франция се е влизало в затвора за карикатури срещу крал Луи Филип, каза Николов. Тогава обаче решението на съда, с което е осъден карикатурист, защото е нарисувал краля през 1834 година като круша, е публикувано с рисунка във формата на круша. След това е имало и закон за цензурата от около 30 години, но и той не е помогнал.

Николов разкри и, че след карикатурите в „Ютланд пост” е имало обиколки на имами в Близкия изток, за да „бунят” хората. След няколко месеца един от имамите взема снимка на французин със свинска маска на някакъв фестивал, ксерокопира я няколко пъти, така че да не личи и да изглежда като карикатура и след това идва внушението, което доведе до погромите в Дания, разказа карикатуристът ни.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини