Еврозоната попада в дефлация

economic.bg

Еврозоната попада в дефлация през последния месец от изминалата година. Това показват предварителните оценки на Евростат, публикувани днес.

Ценовият индекс се изменя на годишна база с -0,2% през декември, след като през ноември нарасна леко с 0,3%. В порядъка 0,3-0,4% бе инфлацията през всеки един от петте месеца преди това.

Основен фактор за спада в ценовото равнище очаквано е енергийният сектор, където дефлацията е 6,3% на годишна база. За сравнение спадът през ноември е близо 2,5 пъти по-малък – 2,6%. От юни насам петролът загуби близо 60% от стойността си, а днес сорт Брент слезе за кратко под границата от 50 долара за барел.

Индексът остава без изменение спрямо декември 2013 г. за храните, алкохола и тютюневите изделия, както и за индустриалните стоки. Докато при енергийните ресурси причината е в тенденцията на международните пазари, то застоят при другите два сектора вероятно ще засили натиска върху Европейската централна банка за предприемане на по-значителна намеса. Управителният съвет на институцията се събира на 22 януари във Франкфурт. На срещата ще бъдат обсъдени три варианта за осъществяване на количествени улеснения, засягащи изкупуване на държавни облигации.

Предварителните оценки показват поскъпване единствено при услугите - с 1,2% за година.

Окончателните данни за декември ще бъдат оповестени на 16 януари.  

Еврото реагира негативно на валутните пазари и след обявяването на данните отново пое надолу, достигайки нови най-ниски стойности. След като до обяд поддържаше приблизително вчерашното равнище, последва спад с над 0,5% до 1,1827 долара за евро. Това е най-ниската стойност от началото на декември 2005 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини