Четирима монтьори на съд за асансьора-убиец

Четирима асансьорни монтьори ще застанат пред Софийския градски съд заради пропадналия асансьор на "Цариградско шосе", в който загина жена, а друга бе ранена.
Инцидентът стана на 19 август м.г. в блок 115 на столичния бул. "Цариградско шосе". Асансьор падна от деветия етаж, като на място загина 46-годишната Цветелина Радулчева, а 41-годишната Мария Ваклинова пострада тежко и все още се възстановява.

Последвалата проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор установи множество нарушения и технически проблеми. Оказа се, че са се скъсали и двете въжета на асансьора, а блокиращата защитна система е отказала.

В средата на декември Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на четирима асансьорни монтьори.

Цветан Цветанов, Сергей Цветков, Петко Петков, Диян Дервенски са обвинени за това, че са причинили смърт и тежка телесна повреда при немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Те са с мерки за неотклонение "подписка".

Днес държавното обвинение е внесло в Софийския градски съд обвинителен акт срещу четиримата. Очаква се да бъде насрочена дата за процеса.

Според Наказателния кодекс, за това престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 5 години.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини