Охраната на границата е ангажимент на МВР, припомни ген. Михов

Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов заяви, че охраната на границата е ангажимент на МВР, а МО може да помага с логистика.

В края на миналата година вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че МВР не може да се справи само с бежанската вълна на българо-турската граница. Затова, по думите му, Министерството на отбраната също трябва да окаже съдействие.

Според ген. Михов проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен, предаде БНР.

 "Налага се не координация, а субординация – кое министерство за какво отговаря. Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен Закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност", допълни председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ.

Той е категоричен обаче, че нито Министерството на външните работи, нито останалата държавна администрация са подготвени.

 "Обсъжда се дали МВР трябва да подаде охраната на границата на Министерството на отбраната, каквито разговори чувам напоследък. Това е немислимо. Ние няма да сменяме системата. Трябва да подредим двора си на сигурността", каза ген. Михов.

Според него Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на МВР, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика. В същото време обаче нямало трайна приемственост в политиката за сигурност и отбрана.

 "Лутаме се в политическия курс, който във всички случаи е в основата на националната ни система за сигурност, но в крайна сметка изграждането отново на едни огради, които някога съществуваха, и харченето на нови пари едва ли ще реши този проблем. Това, че граждани от Близкия, Средния изток и Африка търсят ново жизнено пространство, е трайна тенденция и нашите антиинтеграционни настроения като генезис на българския род, така или иначе, в скоро време ще се преосмислят", заключи Михо Михов.

Днес в Министерски съвет ще се проведе координационна среща за обсъждане на мерки за превенция на имиграционния натиск към България. На срещата ще присъстват министрите на вътрешните работи, на отбраната и на регионалното развитие. Поканен е и министърът на земеделието, тъй като очакванията са, че ведомството също може да допринесе за подобряване на сигурността по границата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини