Уникална операция извършиха на 15-годишно момче в Пирогов

Уникална операция по съвременен метод са извършили медиците в Пирогов на 15-годишно момче през декември.

Доктор Стоян Сопотенски е доволен от постигнатите резултати и се надява българските деца да не се лекуват в чужбина, а у нас още повече, че лечебното заведение вече е с ново детско хирургично отделение.

Става въпрос в конкретния случай за корекция на обущарски гърди (хлътване на гръдната кост). Този тип заболяване измества сърцето и пречи за израстване на сърцето и белите дробове. Новият метод е въведен в медицината още от 90-те и е мини инвазивен подход в лечението на подобно заболяване. Благодарение на този метод се коригира дефекта на гръдния кош.

Около час и половина е продължила операцията. При този нов метод се вкарва пластина в гръдния кош по новия метод, без да има интервенция върху ребрените хрущяли. От 2 до 3 години стои пластината в тялото, в което време гръдния кош придобива „нормална" форма. Тази пластина дава възможност и на гръдния кош да расте.

Обущарските гърди са най-честата аномалия на гръдния кош, според медиците. При стария метод има значителна болка и страдание за пациента, кръвозагуба и се характеризира с дълго оперативно време. При новия метод минимизират се болката и разрезите, както и риска за пациента.

Стойността на импланта се поема от фонда за лечение на деца. Лекарите са категорични, че с този метод прокарват път в този тип лечение. Средно около 30 000 евро би струвала една подобна операция в чужбина, без в тази сума да се включат други разходи. Ако не се оперират навреме, стига се до увреди на белия дроб и сърцето.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини